реклама Делікат

salim Палестинця, Абу Самра Салім Алі, який опинився в Черкасах без грошей та документів, рятує обласна організація Товариства Червоного Хреста. Біженець стверджує, що докумети у нього відібрала міліція, інформує обласна газета «Черкаський край».

 Щоб повернути Саліму документи, треба було б звернутись у міграційну службу, проте такої в Черкасах просто немає. Міліція переадресувала їх у паспортний стіл. Розібратись у цій історії вирішили і ми. Спочатку палестинець соромився свого зовнішнього вигляду (за його словами, безхатьком є уже десять днів), але згодом розповів нам історію свого життя.

— Із п’ятнадцяти я пішов у партизани, потрапив у полон і кілька років сидів у в’язниці, — розповідає Салім. — Там прочитав «Тихий Дон» Михайла Шолохова, захоплювався творами Максима Горького і вирішив стати комуністом.

Із поїздкою у «світле майбутнє» Салім трохи запізнився. До України прибув лише 1992-го, коли ми святкували вже першу річницю незалежності. Та це не завадило йому облаштуватися в Маріуполі, піти навчатися на машинобудівника і навіть знайти кохання. Обраниця Саліма Людмила невдовзі народила йому дочку Крістіну. Але сімейне щастя тривало недовго. Через п’ять років голова сімейства вирішив з’їздити на батьківщину — настала скрута з грошима. А там потрапив прямісінько на війну, що розпочалась між Ізраїлем та Палестиною.

— Я двічі потрапляв у полон, пережив кілька поранень (демонструє шрами на животі). Усе це тривало дев’ять років. Коли ж знову повернувся в Україну, то дізнався, що дружина мене не діждалася — знайшла собі іншого. Я працював в Одесі на будівництві, а потім перебрався у Миколаїв. Звідти вирішив поїхати до Чернігова (там розташований міграційний відділ, у якому ніби-то був зареєстрований Салім. — Авт.). Проте в Черкасах на вокзалі міліція забрала у мене документи, оскільки закінчився їхній термін дії. Тепер я не можу зняти гроші з банківського рахунку, щоб поїхати далі, тож звернувся до Червоного Хреста за допомогою.

Міжнародну Місію Червоного Хреста Салім добре знав ще з війни, оскільки бачив роботу її представників безпосередньо на лінії вогню. Тож у Черкасах також розпочав пошуки саме цієї організації. Але, одягши та нагодувавши несподіва­ного гостя, милосердні черкащани опинились перед проблемою — куди звертатись і як йому допомогти з документами.

— На нашу думку, Салім має статус мігранта-біженця, але місця, щоб десь утримувати його до визначення особи, у нас просто немає. Раніше був притулок, своєрідний ізолятор. Зараз же можемо допомогти лише їжею та одягом, — коментує заступник голови Черкаської обласної організації Товариства Червоного Хреста Олена Романча. — У прикордонних областях особливо в західних регіонах, існують програми підтримки біженців, притулки, які фінансуються на рівні держави. У Черкасах же таких можливостей ми не маємо.

Крапку у цій історії поставили працівники міліції. Як повідомив нам помічник оперативного чергового штату УМВС України в Черкаській області Андрій Кульбачний, палестинець Салім  не мав документів на перебування в Україні, тобто проживав тут незаконно.

- Він і нині перебуває на вокзалі, де представляється капітаном якоїсь палестинської армії, проте Придніпровський райвідділ УМВС України в Черкаській області вже готує документи на його депортацію, — пояснив Андрій Кульбачний. — Зазвичай же, для встановлення особи потрібно просто написати заяву до районного відділу міліції за місцем перебування. Безхатько в такому випадку потрапляє до розподільника, де й перебуває протягом процедури встановлення особи.

Тож найближчим часом палестинський партизан вирушить на батьківщину, так і не знайшовши омріяного комунізму у нашій державі.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 деіман 02.11.2011 11:58
Придніпровський райвідділ-це вже повинно насторожити Саліма ........................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100