реклама

реклама

11 листопада в Черкаському обласному художньому музеї презентовано виставку «Білорусь з Україною в серці». Це спільний проект українських та білоруських художників присвячений пам’яті українця Віталія Тіліженка та білоруса Алеся Черкашина – добровольців тактичної групи «Білорусь» першої штурмової роти п’ятого окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор».

Віталій Тіліженко загинув 10 серпня 2015 року, ліквідовуючи танковий прорив російських найманців біля Старогнатівки. Він народився і виріс у Запоріжжі, навчався, а потім працював у Києві в сфері IT-технологій. Пройшов два Майдани. Коли почалася війна, заснував Міжнародний благодійний фонд «Волошка» волонтерської допомоги воїнам, а згодом і сам добровольцем пішов на фронт.

Алесь Черкашин був у тому ж бою, що і Віталій. Тяжкопораненого Алеся доставили в Запорізьку обласну лікарню. На жаль, поранення були не сумісні з життям. Після смерті Алеся члени Білоруської Спілки Художників, а саме: Генадзь Драздоу, Алесь Суша, Алесь Циркунов, Алесь Пушкін, Андрусь Такіндан вирішили побувати на передовій в зоні проведення АТО та створити серію робіт про білоруських добровольців, що воюють за Україну.

До пленеру долучився член Національної спілки художників України Тарас Носар, для якого ця поїздка була своєрідним випробуванням. Художник сам родом з Донецька. Він залишив рідне місто на початку війни, переїхавши до Львова. У результаті пленеру впродовж листопада 2015 року художники побували в районі Донецького аеропорту, Пісків, Волновахи і Новогродівки та створили понад 40 живописних робіт, в яких назавжди закарбували страшні миті війни.  Метою виїзду художників на передову булла ідея вшанування загиблих бійців Олександра Черкашина, Віталія Тіліженка та інших захисників України.

Виставка вже була презентована в Посольстві України в Республіці Білорусь, у Національному музеї історії України та містах Півдня й Сходу України.

Ініціаторами та організаторами виставки є Міжнародний Благодійний Фонд «Волошка», Благодійна організація «Центр Допомоги Армії», Громадська організація «Об’єднання бійців реформаторів», КУ «Обласний художній музей» ЧОР за підтримки Черкаського обласного управління культури та взаємозв’язків з громадськістю.

Про це йдеться на сайті Черкаського обласного художнього музею.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Сподобалася ідея 13.11.2016 22:29
Хороша річ такі виставки. Вперше підійшли з креативом, бо АТО - це не лише гільзи і побиті осколками каски.
ЧОМУ НЕ НАПИСАЛИ, ДО ЯКОГО ЧИСЛА ВИСТАВКА?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100