реклама

реклама

12 січня обласний художній музей за сприяння управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації презентував проект-виставку Українського інституту національної пам'яті спільно з Галузевим державним архівом Служби безпеки України та Центром досліджень визвольного руху до 25-ї річниці відновлення незалежності України «Люди Свободи – гаранти незалежності». Виставка, що налічує 25 постерів, розповідає про людей, які своєю працею та боротьбою у ХХ столітті зробили можливим відновлення незалежності України

У 1900 році українці вперше висунули політичні вимоги щодо своєї незалежності, що увінчалися остаточним її утвердженням у 1991 році. Водночас ХХ століття – період існування на нашій землі двох тоталітарних режимів – комуністичного та нацистського, які ставили за мету придушення свободи.

DSC05864

Незважаючи на вдавану нездоланність, обидва режими зазнали краху, зокрема й тому, що зіткнулись із опором українців. Серед мільйонів таких, що випередили свій час, – ті, кого ми називаємо Людьми Свободи – це політичні й релігійні діячі, військові і композитори, науковці й художники, письменники й меценати.

Кожен з них боровся по-своєму: хтось за свободу народу, хтось за свободу творчості та думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось – із пензлем. Їх жорстоко переслідували, ув’язнювали у тюрмах, намагалися зламати у карцерах й таборах, застосовуючи фізичні та моральні тортури. Жоден із них за таких умов не мав можливості реалізувати свій потенціал у повній мірі. Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі і залишити нам у спадок вагомий дарунок – усвідомлення нашої ідентичності, розуміння гідності й готовності до боротьби за свою незалежність.

Так, на виставці є постери, присвячені політичному діячеві, публіцисту, ідеологу українського націоналізму Миколі Міхновському; вченому, письменнику, перекладачу Агатангелу Кримському; землевласнику та меценату Євгену Чикаленку; члену австрійської імперської родини, що підтримував український визвольний рух, Василю Вишиваному; художнику-графіку, ілюстратору, автору перших українських державних знаків Георгію Нарбуту.

Також є постери композитора Миколи Леонтовича; діяча часів УНР, головного отамана Холодноярської Республіки Василя Чучупака; одного з ідеологів українського націоналізму, першого голови ОУН Євгена Коновальця; генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка; першої у світі жінки-офіцера Олени Степанів; митрополита Василя Липківського; режисера й актора Леся Курбаса; поетеси та громадської діячки Олени Теліги.

Завдяки подвижницькій праці цих Людей свобода стала реальністю для нас, а кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал.

Примітно, що до борців за незалежність України додано 26-й постер, 26-е ім'я героя вже ХХІ століття. Це Назар Войтович (1996–2014) – наймолодший з Небесної сотні, який віддав своє життя заради збереження свободи рідної України.

Це яскраве свідчення зв'язку між поколіннями учасників боротьби за незалежність. Ми готові відстоювати свободу! Бо саме Люди Свободи є гарантами незалежності.

Про це інформує виконавчий апарат обласної ради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100