реклама Делікат

ratt Це лише найбільш кричуще з численних порушень санітарного законодавства, виявлених працівниками прокуратури й санепідемстанції під час перевірок навчальних закладів Черкащини цього року, інформує обласна газета «Черкаський край». Саме ці порушення та безвідповідальність багатьох посадовців і змусили зібратися разом правоохоронців, представників влади й контролюючих органів, щоб обговорити питання якісного й безпечного дитячого харчування та охорони життя й здоров’я юних черкащан.

 Страшні факти зі щоденної роботи шкільних кухонь змусили здригнутися учасників розширеної колегії обласної прокуратури, яка відбулася цієї середи під головуванням прокурора Черкаської області Миколи Лісового.
Особливо «прославилася» загальноосвітня школа села Антонівка Шполянського району. На харчоблоці та складі закладу знайшли… отруту для мишей і пацюків. У підсобці картопля зберігалася разом із фарбами та іншими хімічними речовинами. У кухні на батареях сушилися шкарпетки працівників. Кудись поділися мило й рушники з умивальників їдальні. А спецодяг кухарі просто ігнорували.
— Я все розумію, але якщо поряд із тією продукцією, яку через годину дадуть на обід учням школи, зберігаються хімікати для травлення гризунів, то про що можна говорити! Про яку безпеку й здоров’я дітей? Хіба не заходив на харчоблок ні директор, ні завуч? Це страшно! І слава Богу, що все обійшлося, — обурився Микола Лісовий.
Говорили на колегії і про Шполянську загальноосвітню школу-інтернат, на кухні якої підхарчовувалися коти, в каструлі з молоком плавало волосся, а на підвіконні була розкидана отрута для комах.
Як виявили рейди, найчисленніші порушення на харчоблоках навчальних закладів Черкащини — це відсутність спецодягу працівників, бруд, павутина на стінах, невідповідність ваги порцій зазначеній у меню, використання заборонених харчових добавок та прострочених продуктів.
Однак усі рекорди тут побив Уманський професійний ліцей. Жахливий стан харчоблоку вразив працівників прокуратури. Стіни в павутинні, безлад і страшенно брудні ганчірки на мийці. Продукти просто розкидані по кухні з порушенням усіх можливих санітарних норм. А наявність заборонених харчових добавок кухарі пояснили тим, що самі їх їдять.
Як свідчить статистика, за десять місяців цього року працівники сан­епідемстанції провели 4270 санітарно-епідеміологічних обстежень шкіл і дитсадків та зафіксували порушення в 15 відсотках закладів. До адмінвідповідальності притягнуто 343 посадові особи, 59 разів тимчасово припиняли роботу харчоблоки, з яких вилучили понад 200 кілограмів недоброякісних харчових продуктів.
У свою чергу, не відставали від медиків і працівники прокуратури. Лише в сфері охорони здоров’я цьогоріч порушено 23 кримінальні справи, притягнуто до адмінвідповідальності 172 посадовці.
На жаль, як визнав Микола Лісовий, не завжди органи прокуратури належним чином реагують на ці порушення. Так, із 22-ох міжрайонних прокурорів лише шість — городищенський, драбівський, шполянський, катеринопільський, канівський та смілянський — активно стали на захист прав дітей.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Чорний полковник 19.11.2011 10:59
Та зрозуміло! Якби в тих школах та ліцеях навчались та харчувались діти прокурорів, працівників санстанцій та інших контролюючих органів... а так...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100