реклама Делікат

реклама

Ірина Топчій: Місто допомагатиме існуючим чотирьом приватним школам

Ірина Топчій: Місто допомагатиме існуючим чотирьом приватним школам

Депутати під час сесії міської ради не затвердили міську програму підтримки приватних шкіл на 2011-2013 роки і відправили її на доопрацювання.

Як розповіла “Прочерку” директорка департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому  Ірина Топчій, у навчальній системі освіти Черкас діють заклади комунальної та приватної форми власності.

- У нас є чотири приватні школи. Ця програма підтримки приватних шкіл спрямована на те, щоб допомогти створити гідну конкуренцію школам приватної власності і працювати на загальний кращий результат. Вона передбачає рівні умови для навчання як у загальноосвітніх школах, так і в приватних, - пояснила Ірина Топчій.

За її словами, кожна приватна школа надає базовий компонент освіти, як і загальноосвітня школа комунальної власності. Тобто, діти отримують такий самий атестат державного зразка, а також, завдяки залученню приватних коштів, мають якісь додаткові умови для навчання.

Сьогодні в Черкасах функціонують чотири приватні школи. Школа “Перлина” використовує технологію збереження здоров'я. Школа “Софія” створена релігійною громадою і спрямовує дітей на вивчення релігійних традицій. Приватна школа І-ІІ ступенів у Будинку офіцерів співпрацює з Європейським університетом. Школа № 770 — це школа, створена єврейською громадою, де підтримують національні традиції, колорит, вивчають  мову свого народу. На думку міських можновладців, для того, щоб ці школи були конкурентоспроможними, їм потрібна підтримка місцевої громади. Що ж до обсягу фінансування, який буде передбачено у випадку, якщо після доопрацювання депутати таки приймуть цю програму, то все буде залежати від кількості дітей.

- У нас у державі діє формульний розрахунок на кожного учня. Міністерство фінансів його вираховує. Дитина вчиться у державній школі, і на неї визначається розмір, кожного року він різний. Залежно від школи він також змінюється. Але в середньому це десь 5 тисяч гривень у рік на дитину. Залежно від того, скільки буде дітей у приватних школах, буде змінюватися розмір фінансування, - пояснила Ірина Топчій.

За її словами, виникає питання законодавчих непорозумінь, бо закон про освіту говорить, що фінансування шкіл повинно здійснюватися їх засновниками.

- Засновник шкіл комунальної власності — громада, засновник шкіл приватної власності — приватні особи чи національні громади. Але після того, як вийшов Закон про освіту, через декілька років вступив у силу формульний розрахунок. Тож ми зараз відправили лист за роз'ясненням у Міністерство фінансів та Міністерство освіти. Я думаю, що те, що сьогодні ця програма обговорювалася – це було першим кроком, і ми чекаємо відповіді на те, щоб були законні підстави для фінансування таких дітей у приватних школах, - підсумувала очільниця департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому.

реклама

Коментарі  

 
+5 #1 777 18.09.2010 15:11
Ідіотизм і показуха! А в школах, куди мусили і клялися виділяти кошти на елементарний ремонт дахів і заміну вікон на склопакети - так нічого і не зробили!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100