реклама

реклама

Нещодавно в готелі «Україна» відбувся семінар «Інтеграція освіти, досліджень та інновацій в співробітництві  з підприємствами». В ньому взяли участь представники 10 університетів із 7 країн світу, які впродовж декількох днів ділилися своїми думками та напрацюваннями під час семінарів, засідань та просто спілкуючись у перервах між заходами. Проте для Черкащини однією із найважливіших та особливо актуальних тем була проблема води.

IMG_0845

У пленарній частині заходу, як і під час обговорення взяли участь люди, які безпосередньо мають відношення до води у Черкаській області і можуть впливати на її якість. Зокрема, представники КП «Черкасиводоканал» запевнили, що на своєму підприємстві, завдяки відповідному обладнанню роблять усе можливе, щоб вода відповідала прийнятим у країні стандартам. Висловили сподівання, що будуть втілені в життя нові технології, проте тут гостро стоїть ціна питання і, як наслідок чи зможе підтримати в цих починаннях підприємство держава.

– На початку двохтисячних  ми отримали зі США гуманітарну допомогу – відповідне лабораторне обладнання, яке у них списали. У нас воно працює і досі, завдяки йому налагодили технологічний процес і тепер наша вода – одна з найкращих, – говорить начальник центральної лабораторії КП «Черкасиводоканал» Тетяна Проценко.

Головний технолог підприємства теж стверджує, що для них головне – не стояти на місці, а розвиватися і давати людям насамперед безпечну воду.

– Належного державного фінансування на сьогодні немає. Фраховуючи фінансову нестабільність в країні, кредитування теж не вирішує питання. Однак це не означає, що підприємствам потрібно йти шляхом відписок і розводити руками, бо немає грошей. Існують нові проекти, ефективні для втілення в життя саме на малих підприємствах. Випробувавши їх там, можна буде втілювати в життя іншим. Однак потрібне бажання і зацікавленість, адже в Україні лише декілька підприємств, які знають, що відбувається у них у воді, – зауважив головний технолог КП «Черкасиводоканал» Олександр Гончаренко.

Про проблеми річки Рось розповів начальник басейнового управління річки Рось Петро Бабій. Він окреслив проблеми і зауважив, що для їх конструктивного вирішення потрібно 40 млн. грн.

– На сьогодні проблемою є велика зарегульованість річки, кліматичні зміни теж зробили свій вплив, неочищений зливовий стік, забруднення очисними спорудами, відсутність прибережних захисних смуг, застосування фосфатних миючих засобів, наявність великої кількості нічийних водних об’єктів – ось далеко не повний перелік пробем річки Рось, – наголосив Петро Бабій.

Порушували й питання впливу якості питної води на здоров’я населення Черкащини. Неякісна вода є джерелом інфекційних та неінфекційних захворювань, а також ситуацій, коли люди просто не можуть вживати таку воду. За підрахунками відділу санітарно-епідеміологічного спостереження Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області близько 120 тисяч населення п’є неякісну воду. Найгірша ситуація з криничною водою.

Долучилися до обговорення водного питання і представники Черкаського регіонального управління водних ресурсів, яке функціонує з часу створення Кременчуцького водосховища. Відтак, вже понад півстоліття  організація забезпечує роботу захисних споруд, захищає землі та населені пункти загальною площею 59 тис. га від затоплення та підтоплення водами водосховища. Зона діяльності управління поширюється не лише на Черкаську, а й частково Полтавську та Кіровоградську області. Зрозуміло, що за цей час обладнання зносилося, потребує ремонту та заміни, отже фінансових вливань.

– Розробка та впровадження заходів для стабілізації та поліпшення стану басейну Дніпра є найважливішими і пріоритетними напрямками нашої роботи. Аналітично-диспетчерська служба стеження за водними об’єктами спостерігає за рівнями води на Кременчуцькому водосховищі і оперативно реагує на можливі кризові ситуації, відділ експлуатації гідротехнічних споруд забезпечує підтримання їх в належному стані та впроваджує новітні технології, відділ обліку та використання вод погоджує дозволи на спецводокористування, контролює ведення первинного обліку води, дотримання водокористувачами встановлених лімітів водоспоживання, лабораторія моніторингу вод та грунтів здійснює вимірювання на предмет якості води на водозаборах для комунальних і господарських потреб. І це ще не всі аспекти діяльності організації. Вона є багатогранною, невід’ємною частиною водного господарства України, – представив управління Олександр Бовсуновський.

Такі семінари є певним кроком, поштовхом до вирішення проблем з водою та поліпшення її якості. Адже учасники не замовчують певні питання, а відкрито обговорюють їх, отже, готові зробити чимало для конструктивного вирішення.

Олена Башлик

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100