реклама Делікат

Дмитро Карпенко за версією міліції стрибав на озброєний конвой

Дмитро Карпенко за версією міліції стрибав на озброєний конвой

Саміт Україна-Європейський Союз, який відбудеться сьогодні у Києві, викликає дипломатичну напруженість, оскільки ЄС продовжує критикувати сваволю української міліції та кримінальне переслідування колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, що має політичне підгрунтя.

 – Євросоюз повинен пам'ятати про права людини на порядку денному і чинити тиск на Україну, з тим, щоб припинити епідемію міліцейського криміналу, – говорить дослідник Міжнародної Амністії (Amnesty International в Україні) Хеза Макгілл. – Українська міліція продовжує фактично безкарно катувати людей і вимагати у них гроші. Нерідко потерпілих притягують до кримінальної відповідальності в помсту за скарги на катування.

В опублікованій недавно доповіді Міжнародної амністії розповіла про злочинні дії української міліції, наприклад, про застосуванні тортур, побоїв і спідробних звинувачень з метою покращити показники розкриття злочинів.

У доповіді під назвою «Немає складу злочину: розплата за безкарність міліції в Україні» говориться, що міліціонерів практично не карають за злочини, оскільки в рамках чинної системи такі розслідування проводяться їхніми колегами з місцевої прокуратури. Секретаріат Уповноваженого з прав людини повідомив, що в минулому році надійшло 5000 скарг на катування і жорстоке поводження в міліції, однак до кримінальної відповідальності притягнули лише 10 міліціонерів.

Один з останніх випадків – справа адвоката Дмитра Карпенка. Він постане перед судом 29 грудня по звинуваченню в опорі арешту і нападі на співробітників міліції. Сімнадцятого серпня в місті Черкаси міліціонери затримали його і побили. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Міліціонери затримали Дмитра Карпенка, коли той намагався зустрітися зі своїм підзахисним. Близько двох годин його били в коридорі відділення міліції. Більше тижня він лежав у лікарні зі струсом мозку, забоєм нирок і обширними синцями.

Коли Карпенко поскаржився на поводження з ним, місцева прокуратура пред'явила йому звинувачення в нападі на співробітників міліції, які його били. Апеляційний суд міста Черкаси відкинув ці звинувачення, ознайомившись із записами камер відеоспостереження, на яких видно, як міліціонери грубо схопили Карпенка, кинули на землю і затягли в міліцейський фургон.

Проте, 28 листопада прокуратура Кіровограда поновила справу про напад на співробітників міліції, порушивши українське законодавство.

– Українська влада повинна припинити свавілля над громадянами з боку тих, кому доручено їх захищати. Кращий спосіб досягти цього – створити незалежний орган для розслідування злочинів, скоєних міліціонерами, – сказала Хеза Макгілл.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100