реклама Делікат

Два сміттєзвалища для негабаритного сміття планують створити в Дахнівці. Також у мікрорайоні впровадять новий спосіб утилізації органічного сміття. Про це «Прочерку» повідомив депутат міськради, голова комітету самоорганізації населення мікрорайону «Дахнівський» Микола Мирза.

– Якщо баки – це владна ініціатива, то сміттєзвалища – наша. Ми їх створимо силами дахнівчан, як зараз робимо тротуари, дороги. Я і раніше говорив про необхідність їх створення. Але треба це робити все заразом. Зараз це найдоречніше, коли почався процес розвезення сміттєвих баків, – зауважив Микола Мирза.

Депутат каже, що нині після того, як людина зробила, наприклад, ремонт, їй немає куди вивезти сміття. Тож щоб його не вивозили в ліс, слід визначити спеціальне місце. Облаштування ж такого місця не потребує чогось особливого.

– Вкопаємо стовпи, обгородимо сіткою і ворота на крючку. Людина зможе спокійно заїжджати. Територію можна визначити в районі ярмарки, де дахнівчани вже утворили стихійний смітник. Сміття вивозитимуть з певною періодичністю. За це плануємо брати невелику плату – скажімо, 50 копійок із двору, – зазначив Микола Мирза.

У Миколи Мирзи є й інші плани щодо боротьби зі сміттям. Каже, що після створення такого сміттєзвалища слід провести суботник, щоб прибрати навколо Дахнівки стихійні звалища, а ями на їх місці позасипати землею.

– Крім того, плануємо впровадження нового способу утилізації органічного сміття – за досвідом європейських країн. Це складування органіки на певній території, де вона перегниватиме – після чого буде утворюватись гумус, що є найкращим добривом. А потім його і продавати можна буде. Облаштування для цього території теж нехитре. Потрібен просто навіс, як це було у колгоспах. Під навісом трактор періодично перекладатиме купу на купу. В Німеччині, наприклад, одна людина за рік так може переробити чотири тисячі тон гумусу. А в нас же лише листя з дерев стільки, що вже он засипана територія в декілька футбольних полів. Це листя також йшло б на гумус.

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Оксана Колісник 23.12.2011 14:01
А колись в районі ярмарку проводилися не тільки популярні у черкащан ярмарки, а й загальноміські молодіжні змагання з військово-патріотичного багатоборства, молодіжні спортивні табори... Ну що ж, якщо смітник краще - най будЕ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 юр к-о 23.12.2011 08:46
молодчинка цей пан Мирза. толкове діло робить. просто і геніально
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Олег 23.12.2011 00:29
Геніально. Нобелівську премію йому від людей, які живуть в дахнівці
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Романович 22.12.2011 23:22
Мирза теж в ВР зібрався)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100