реклама

реклама

22 листопада у музеї Тараса Шевченка міста Канева відбулось відкриття виставки присвяченої Герою України В’ячеславу Чорноволу “Я вірю в силу духу українського народу”. Матеріали представлені на виставці належать до архіву родини Чорноволів.

1

На урочистому відкритті експозиції були присутні члени родини В’ячеслава Чорновола, а саме сестра - Валентина Чорновіл, син - Тарас Чорновіл та племінник - Богдан Плахотнюк. Також до заходу долучились ветерани партії Народний Рух України, прес-секретар В’ячеслава Максимовича - Дмитро Понамарчук, директор садиби-музею В’ячеслава Чороновола - Василь Стрижиус, представники Молодого Народного Руху та школярі Канівських шкіл.

Виставка розповідає про життєвий шлях та боротьбу В’ячеслава Чорновола. Експозиція містить оригінали документів написаних В’ячеславом Максимовичем, фото-архів та унікальні примірники Українського вісника - позацензурного, самвидавчого суспільно-політичного журналу.

Після урочистого відкриття виставки відвідувачів запросили до конференс-зали музею де відбувся імпровізований круглий стіл - дискусія, присвячена ролі Чорновола у становленні Незалежної України.

«…Ми не випадково відкриваємо виставку саме у музеї Шевченка. В часи радянщини шанували Шевченка, але шанували у своєму своєрідному стилі. Наполягали на його атеїзмі за слова про те, що за Україну він би й Бога прокляв. В’ячеслав у своїх тезах до виступу з нагоди 150-річчя з народження Кобзаря писав, що не можна називати Шевченка безбожником, він був тією людиною, що прирівняла Україну до Бога. Для Чорновола вільна Україна, так як і для Шевченка, стояла непорушно поряд з Богом. Зараз ці слова не видаються чимось революційно-бунтарським, проте у часи комуністичного тоталітаризму будь-яка риторика, що не співпадала з “політикою партії” була прирівняна до злочину. Приємно, що до постаті Чорновола повертаються люди, повертається інтерес до його творчого спадку. Проте маємо проблему у тому, що дослідники аналізуючи роботи і життєвий шлях Чорновола не завжди розуміють про часи у які боровся В’ячеслав. Сподіваюсь ми нарешті прочитаємо і зрозуміємо те, що написав Чорновіл...» - зазначила у своєму виступі Валентина Максимівна Чорновіл.

5

Також до слова був запрошений Тарас Чорновіл, який зазначив, що дякуючи В’ячеславу Максимовичу Україна не втратила безперервність поколінь борців за волю.

«…Здавалось все втрачено, народ мордований голодом, репресіями, таборами і переселеннями не згадає про життя поза імперією, як це стало у Казахстані, Білорусі. Але з’явились вони, шістдесятники, інтелегенти що боронили мову, культуру, спадок поколінь. І нам неймовірно пощастило, що серед них постав В’ячеслав Чорновіл, який дивився ширше й далі, він розумів, що метою боротьби має бути не просто збереження національної культури, результатом боротьби має бути вихід з під гніту імперій і розвиток самостійної України. Левова частка сучасної Незалежності належить праці невтомного борця, того, хто пробудив кам’яну державу…» - зазначив Тарас Чорновіл.

Як повідомили, у музеї Тараса Шевченка, у рамках святкування 80-ї річниці з дня народження В’ячеслава Чорновола, виставка “Я вірю в силу духу українського народу” діятиме до кінця року.

Про це інформують в обласному осередку "Молодого народного руху"

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100