реклама

реклама

Громадський діяч, депутат облради багатьох скликань Любов Майборода оприлюднила звернення громадського комітету «Вшануємо пам`ять В`ячеслава Чорновола » до представників влади, громадських організацій, жителів Черкаської області. Звернення було надіслане голові Черкаської ОДА Юрію Ткаченку, голові Черкаської облради Олександру Вельбівцю.

66000

Нижче подаємо текст звернення:

«24 грудня 2017 року виповнюється 80 років з дня народження нашого земляка, видатного громадського та державного діяча Героя України В`ячеслава Чорновола.

В`ячеслав Максимович народився в селі Єрки Катеринопільського району Київської  (тепер – Черкаської області) в сім`ї вчителів. Закінчив Вельхівецьку середню школу з золотою медаллю, Київський державний університет ім. Тараса Шевченка, факультет журналістики з відзнакою. В 1964 році склав кандидатський мінімум, пройшов за конкурсом до аспірантури Київського педінституту, але не був допущений до навчання через політичні погляди.

В`ячеслав Максимович разом з Іваном Світличним, Іваном Дзюбою, Євгеном Сверстюком, Василем Стусом започаткував в Україні національно-визвольний рух шестидесятників. У 60-х роках В`ячеслав Чорновіл протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження України, її мови, культури, духовності, державного суверенітету.

В 1967 році отримав 3 роки ув`язнення в таборах суворого режиму за «антирадянську діяльність». Після звільнення з великими труднощами влаштувався на роботу спостерігачем метеостанції на Закарпатті. В 1972 знову заарештований «за пропаганду українського буржуазного націоналізму», вирок – 6 років таборів і 3 роки заслання.

В травні 1985 року повернувся в Україну, зміг влаштуватись у Львові лише кочегаром при школі-інтернаті, відновив активну політичну діяльність. 7 липня 1988 року взяв участь у 50-тисячному мітингу у Львові як голова Гельсінської спілки (УГС) – першої опозиційної до КПРС організації партійного типу.

В вересні 1988 року долучився до створення масової організації Народного Руху України, яка ставила за мету досягнення Незалежності України та розбудову демократичної держави. У березні 1990 року обраний головою Львівської обласної ради. Восени 1991  року був кандидатом у Президенти України, зайняв друге місце (23% голосів виборців). З квітня 1992 року – депутат Верховної ради України, голова політичної партії «Народний рух України».

Один із співавторі декларації про незалежність України.

25 березня 1999 року загинув при нез`ясованих обставинах в автокатастрофі на шосе під Борисполем.

За особистий внесок в національне відродження України, послідовне впровадження побудови української держави, активну громадську та політичну діяльність присвоєно звання «Героя України».

Громадський комітет «Вшануємо пам`ять В`ячеслава Чорновола » пропонує голові Черкаської ОДА Ткаченку Ю.О. та міському голови міста Черкаси Бондаренку А.В. оприлюднити план заходів по вшануванню 80-річчя з дня народження Героя України В`ячеслава Чорновола, провести засідання організаційного комітету до 05.12.2017 та запросити представників громадського комітету.

До плану пропонуємо включити:

1.Рекомендувати: в закладах освіти, культури з 15 по 22 грудня провести уроки пам`яті В`ячеслава Чорновола.

1.1.При вході до закладів організувати куточки пам`яті В`ячеслава Чорновола

з використанням  фотокарток, історичних документів, національної символіки України.

1.2. Провести учнівські конференції в старших класах, тематичні уроки в 4-8-х класах, присвячені життю та діяльності В`ячеслава Максимовича.

2. Рекомендувати засобам масової інформації організувати тематичні передачі,

«круглі  столи», показ фільмів, присвячених ювілею Героя України.

3. Провести в міському будинку ім. Івана Кулика 22 грудня о 17-00 урочисті збори, присвячені 80 річчю з дня народження В`ячеслава Чорновола.  Запросити на збори членів родини В`ячеслава Максимовича – сина Тараса, сестру Валентину, друзів, однодумців.

4. Запросити в Черкаси з Канева пересувну музейну виставку, присвячену В`ячеславу Чорноволу, організувати показ цих матеріалів з 15 грудня 2017, залучити до екскурсій студентів, учнів загальноосвітніх шкіл.

5. У плані соціально-економічного розвитку та міському бюджеті  на 2018 рік передбачити кошти на оформлення муралу, присвяченому В`ячеславу Чорноволу, на торцевому будинку по вул. Чорновола в м. Черкасах.

6. Випустити буклети, присвячені ювілею В.М. Чорновола

7. Встановити меморіальну дошку, присвячену В.М. Чорноволу при в`їзді в с. Єрки Катеринопільського району.

Відповідь просимо надати на електронну адресу email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду »

Любов Майборода, депутат обласної ради чотирьох скликань; Віталій Масненко, доктор історичних наук, професор, завдувач кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького; Микола Котко, сільський голова с. Червона Слобода 1998, 2002, 2010-2015рр, Юрій Громовський, громадський діяч; Юрій Присяжнюк,  професор кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького, радник Гетьмана Українського козацтва національно-патріотичного виховання, Валентина Коваленко, депутат обласної ради, голова Черкаської обласної організації Народного Руху України.

реклама

Коментарі  

 
0 #8 Микола Шевченко 13.12.2017 23:16
Любов Майборода - Із вашими дуже слушними пропозиціями ви запізнились майже на цілий рік! ЧКО НРУ - ці питання розглядало ще рік тому і заходи по вшануванню проводилися і будуть проводитися.! Член НРУ з 1999 р.- М.Шевченко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #7 Ох 30.11.2017 12:36
Цитую язон:
Видел лет 30 назад в Доме Политпросвещени я "Типовой план мероприятий, посвящённых годовщине со дня рождения деятелей Коммунистическо й Партии". Как раз оттуда - и содрали!

Для чого щось видумавити ?
Все заквасюють на старих дріжжях.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #6 язон 30.11.2017 12:18
Был бы жив Вячечслав Максимович - ох, и нагнул бы матюков этим "инициаторам"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 язон 30.11.2017 12:17
Видел лет 30 назад в Доме Политпросвещени я "Типовой план мероприятий, посвящённых годовщине со дня рождения деятелей Коммунистическо й Партии". Как раз оттуда - и содрали!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Любов Майборода 29.11.2017 21:09
Цитую 007:
От не дає Майбороді, Коваленко та іншим комуністичне минуле з агітаційними буклетиками, мітингами, засіданнями та співання "Інтернаціоналу". Все що вони запропонували вже раніше проходили, а тепер декомунізували.

Агенту 007: Ваш коментар абсолютно нічого не пропонує, а лише критикує ініциаторів, які хотять вшанувати пам`ять В`ячеслава Чорновола, цієї воістину безкорисної людини. патріота України. "Не пущать!!" -оце і є справжній комуністичний дух, який декомунізація не витравила. :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Олег Стогнієнко 29.11.2017 17:27
Провести вшанування на достойному рівні. Відписки тут не до чого. Але чи здатна посткомуністичн а номенклатура, яка боролась з Чорноволом, вшанувати його пам`ять? :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Петро 29.11.2017 17:24
Підтримую!!В`яч еслав Чорновіл - найдостойніший державний діяч України.Маємо знати і шанувати .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 007 29.11.2017 16:55
От не дає Майбороді, Коваленко та іншим комуністичне минуле з агітаційними буклетиками, мітингами, засіданнями та співання "Інтернаціоналу". Все що вони запропонували вже раніше проходили, а тепер декомунізували.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100