реклама

реклама

За Україною закріпилося визначення «хліборобський край». Проте, так було не завжди. Хоч хліб на території нашої держави й вирощували з давніх-давен, але ще кілька століть тому головними експортними товарами, якими славилася Україна, були зовсім не продукти землеробства.

vs1396864815 Про це під час сьогоднішніх Х Богданівських читань, що проходять у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького, повідомив доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Дмитро Вирський.

– У XVII – XVIII століттях наші землі переживали так званий «малий льодовиковий період» – тут було на 2-3 градуси холодніше, ніж зараз, – зазначив Дмитро Станіславович. – Це ускладнювало умови для землеробства. Натомість, Україна за її межами славилася тоді зовсім не хлібом, а продукцією скотарства та дарами лісу (медом, смолою тощо).

Як зазначив Дмитро Вирський, орієнтація не на хліборобство, а на більш «вільні» заняття сприяла тому, що кріпацтво на наші землі прийшло значно пізніше, ніж у Європу. Науковці називають це явище «другим виданням кріпацтва».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #6 Наука 28.08.2018 21:58
Це якийсь новоспечений теоретик-фантаст.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Шляхта 08.12.2017 18:55
Цитую правда:
Ми козацького роду, воїни!

Якого роду? Ви гречкосії, звичайні селюки. Козаків, як і шляхти, було не більше 3% та й ті давно загинули у битвах за волю України.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Тар Пулур 08.12.2017 09:58
Це просто ще одна насмішка з народу. Вони явно показують, що народ це стало лохів, які всеодно замнах проголосують, аиіони й надалі будуть насміхалися з них. Це дійсно плювок всім громадянам, бо ніхто здорововислячий не повірить в те що дипутати живуть на зарплату, щоб попасти в ВР треба бути мінімум міліонером, тому тих нещасних 400 доларів це ніщо. Тому це просто ще одна можливість нагадати людям хто вони і хто всі решта...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Народ 08.12.2017 09:56
У Верховній раді більше 400 народних депутатів є офіційними мільйонерами... так що, як ми бачимо, нашим українським "народним" мільйонерам не хватає на щасливе проживання в порівнянні з простими українцями, що що, а не дотримання закону відносно себе, "народні" мільйонери зразу ж виправляють. і що символічно, щорічно якраз перед прийняттям бюджету на наступний рік... тобто своя рубашка для народних обранців завжди є своєю... ніж проблеми українців...
Навіщо мільйонерам, мільярдерам, що є народними депутатами підвищувати оклади??... за які досягнення перед українським народом?... за постійне зубожіння населення... дуже страшно далеко вони, тобто мільйонери, мільярдери - "народні" депутати, від простих українців...
Ще якось можна сприйняти підвищення окладів для тих 50 народних депутатів, що ще поки що не є мільйонерами...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Модератор 07.12.2017 20:02
Якась плутана інформація. Україна завжди була і має бути хліборобською країною і жила з хліборобства, бо тут третина світових чорноземів. А робити узагальнення з уривчастих даних про експорт - не зовсім правильно. Тим більше, що й скотарство значною мірою розвивалось на основі зернової кормової бази.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 правда 07.12.2017 17:05
Ми козацького роду, воїни!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100