реклама

реклама

Павло-Роберт Маґочій, відомий історик України, очільник кафедри українознавства Торонтського університету (Канада) побував у четвер у Черкасах, щоб дати відкриту лекцію та взяти участь у дискусії на тему «Чому є важливим багатонаціональний підхід до історичного минулого України».

Стіл

 

Захід організували канадська недержавна організація «Українсько-Єврейська зустріч», Черкаський національний університет ім. Б.Хмельницького і міська гімназія №31 (зокрема, її директор Сергій Шамара).

Павло Маґочій відомий своїм поглядом на історію країни як на поєднання історій різних спільнот, котрі виступають у ролі рівноправних гравців. Так, суб’єктами історії України він розглядає українців, євреїв, вірмен, греків тощо.

Перебуваючи в Черкасах, дослідник презентував книжку «Євреї та українці: тисячоліття співіснування», яку написав у співавторстві з єврейсько-американським істориком українського походження Йохананом Петровським-Штерном.

Книжка

– Це – книжка не про євреїв в Україні, а про євреїв і українців, про тисячолітню історію взаємозв’язків, спільного проживання на одній території цих двох народів, – наголосив професор Маґочій. – Зараз у світі Україну часто сприймають як місце трагедій, а українців – як їх «виконавців». Натомість, все значно складніше. Більше того, за всю історію України лише 16-20 років були роками гонінь і трагедій.

Магочій Як зазначив Павло Маґочій, причина спотвореного погляду на українсько-єврейські взаємини – в тому, що історія України століттями спотворювалася імперськими та радянськими маніпуляціями, і на жаль, багато з цих спотворень були сприйняті в інших країнах.

Павло Маґочій закликав українців розвивати самостійну політику пам’яті, не оглядаючись на реакцію, викликану стереотипами сприйняття українців у інших країнах. Так, на думку професора, Україні не потрібне схвалення іншими країнами погляду на Голодомор як на геноцид. «Якщо українські історики встановили, що це – геноцид, то зовнішнє затвердження цьому не потрібне!» – переконаний канадський історик. Що стосується українсько-єврейських стосунків, то, на думку пана Маґочія, науковці покликані виробити потужний масив даних про взаємодію між цими двома спільнотами.

Важливим елементом політики пам’яті є вшанування жертв Холокосту. В очах світу є два основні символи цієї трагедії єврейського народу – Аушвіц (Освенцим) і Бабин Яр. Щодо Бабиного Яру, то зараз є два проєкти створення там меморіального комплексу – один із них може бути профінансований заможними олігархами, чиї бізнес-інтереси базуються у Москві, а другий – проєкт, концепція якого підготовлена в Україні і має фінансуватися українською державою. На переконання Павла Маґочія, українська громадськість та діаспора мають беззастережно підтримати український проєкт. Зокрема, й через те, що практика показує: будь-які російські проєкти на території інших держав легко стають «об’єктами російських інтересів», а згодом – і приводом для експансії, в тому числі й збройної.

Як зазначив під час відкритої дискусії професор Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Віталій Масненко, єврейська спільнота є важливою частиною історії України. На жаль, навколо українсько-єврейських стосунків сформувалося багато спекуляцій, пов’язаних із політикою. Зокрема, у світі доволі поширена думка щодо антисемітизму українців і особливо – українських націоналістів, тоді як серед активістів ОУН є праведники народів світу, які рятували євреїв під час Холокосту. «Спільне життя українців і євреїв – це складний історичний процес, який не можна зводити до політизованих стереотипів», – наголосив Віталій Васильович.

Професор ЧНУ Юрій Присяжнюк згадав про важливість ушанування постатей праведників народів світу, серед яких – і черкащанка Олександра Шулежко, котра в часи німецької окупації врятувала від смерті і голоду 102 дітей, серед яких 25 були євреями. «Де в чому ми, українці, ближчі до євреїв, ніж до народу, який раніше називали «братським», – до росіян», – зазначив Юрій Петрович. Він закликав творити сприйняття жителів України передусім як громадян єдиної держави, а не представників окремих етнічних спільнот.

Перший проректор ЧНУ проректор Василь Мойсієнко, у свою чергу, закликав до належного вшанування в Черкасах таких людей як Олександра Шулежко. Зокрема, на часі перейменування на її честь однієї з центральних вулиць міста. «Назви вулиць повинні відображати сутність українців, специфіку нашого міста», – висловив переконання науковець.

Глядачі

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #15 МІСЦЕВИЙ 18.07.2021 15:54
Кортше-потрібні грощі на проєкт українця еврейсько-американського походження,напі вмадьяра.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #14 Йоханий Бабай-Шайзе 18.07.2021 14:50
Дружбі міцніти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #13 Черкащанин 18.07.2021 13:26
І багато ви знаєте євреїв, що самовіддано склали голови у війні України проти РФ?
А тих хто товчеться біля політичного корита?
Отож..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #12 -10млн 18.07.2021 08:37
Чекаємо наступну книжку "Євреї,які керували голодомором в Україні"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #11 стабилизец 18.07.2021 06:56
не учите меня жить. лучше помогите материально. с уважением, громадськисть и диаспора. :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #10 Олесь 18.07.2021 06:05
Перед "розлученням" Чехії і Словаччини, публікувались списки агентури чехословацьких спецслужб. Згадувалось там й ім'я канадського напівмад'яра Роберта-Павла Магочі. Окрім того, ще в часи СССР Магочій доводив окремішність закарпатців й стверджував що це окрема "русинська" нація.
Деструктивний він і стукач
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #9 Ющенко 17.07.2021 23:08
Украинцы евреи?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #8 Ющенко 17.07.2021 23:07
Зухен вейс
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #7 Ни стыда ни совести 17.07.2021 21:49
Зря не цените этого деятеля. Он же отмазывает природных украинских антисемитов перед международным еврейством. Старается человек, придумывает всякую псевдоистоничес кую чешую, чтоб от украинцев не шарахались, как от палачей Бабьего Яра и охранников лагерей, в которых творился тот самый холокост.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Лейба 17.07.2021 21:19
Тут нічого таємного - Україною правлять євреї з самого моменту незалежності. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100