реклама

реклама

Депутати Канівської міської ради заслухали інформацію про підсумки виконання у 2017 році міської Програми збереження, функціонування і розвитку української мови на 2013-2017 та затвердили нову Програму підтримки української мови в місті Каневі на 2018-2020 роки.

Результатом роботи міської комісії з питань функціонування української мови стало  відновлення після 13-річної перерви у 2015 році конкурсу на вручення літературної  премії імені Олекси Кобця. У 2015 році лауреатами цього конкурсу стали Л .Кучеренко та Г.Морозова, у 2016 – В.Носенко та Н.Москаленко, у  2017 -  Л.Коваленко та Н.Дмитренко (Козоріз).

mova1-688x380

Учителі-філологи залучають учнів до написання науково-дослідницьких робіт з української мови і літератури при Малій Академії наук. Щорічно учні загальноосвітніх навчальних закладів міста беруть участь у Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах учнівської творчості:

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика (у 2017 році учениця Канівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов зайняла І місце на обласному етапі конкурсу і відзначена дипломом за участь у Всеукраїнському етапі в м. Києві);

Всеукраїнський мовно-літературний конкурс учнівської творчості імені Т.Г.Шевченка;

Щорічний Всеукраїнський конкурс учнівської та студентської молоді, що проходить під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!»;

Щорічна Всеукраїнська українознавча гра «Соняшник» (для учнів) і «Соняшник-учитель» (у 2017 році взяло участь 476 учнів)

Рівень мовної грамотності учні міських шкіл «шліфують», беручи участь у Всеукраїнських олімпіадах з української мови і літератури.

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури випускники міста Канева у 2016 – 2017 навчальному році посіли перше місце у рейтингу міст і районів Черкаської області, що свідчить про високий рівень професійної підготовки педагогічних працівників і рівень якості знань учнів.

Учителі української мови і літератури міста й собі не відстають, а випробовують свої сили у престижних серед педагогів конкурсах, зокрема, у Всеукраїнському конкурсі «Учитель року». Так, у 2017 році переможцем (І місце) обласного етапу цього конкурсу стала учитель української мови і літератури Канівської гімназії імені Івана Франка Наталія Леонідівна Бондаренко, яка захищатиме Черкаську область на Всеукраїнському рівні.

Над тим, щоб українська мова стала «модною», насамперед серед молоді,  працюють і міські бібліотекарі. Тут, у центральній міській бібліотеці ім.Т.Шевченка проводяться творчі вечори, зустрічі учнів та студентів з письменниками, журналістами, творчими колективами, що популяризують українську мову. Так, зокрема, у вересні ц.р. в День міста бібліотекою було проведено поетичний конкурс на кращий вірш, присвячений Каневу. У жовтні ц.р. тут презентував свій новий роман відомий український сучасний письменник Макс Кідрук.

З нагоди Дня української писемності та мови 9 листопада у м.Каневі щороку проводяться заходи, а саме: написання радіодиктанту національної єдності для працівників структурних підрозділів виконавчого комітету, учнів, студентів та просто активних жителів міста, проведення творчих конкурсів та фольклорних свят тощо.

З ініціативи помічника депутата міської ради за сприяння виконавчого комітету в приміщенні виконавчого комітету щотижня для всіх бажаючих відбуваються заняття для вдосконалення знань з української мови, які  безкоштовно проводить директор Канівської гімназії імені Івана Франка, мовник за фахом Ольга Ліворук.

Про це пише сайт Канівської міськради

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100