реклама

реклама

Фото газети "Вечірні Черкаси"

Фото газети "Вечірні Черкаси"

Депутат Черкаської міськради Володимир Шабанов відмовився від свого депутатського посвідчення.

Він вважає, що ламінований документ з гербом, печаткою Черкаської міської ради та особистим підписом міського голови Сергія Одарича є нелегітимним. Натомість вимагає видати йому посвідчення депутата зразка, затвердженого Постановою Президії Верховної Ради Української РСР «Про внесення змін до опису посвідчень депутатів місцевих Рад народних депутатів Української РСР» від 12 березня 1990 року.

Крім того, Володимир Шабанов звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси, позиваючись до міського голови Сергія Одарича. У результаті розгляду справи, суд під головуванням судді Макаренка І. В. задовольнив адміністративний позов депутата, зобов’язавши міського голову забезпечити виготовлення та видачу йому посвідчення відповідного зразка, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

На переконання депутата, видаючи посвідчення черкаським обранцям, міська влада мала б керуватись саме зазначеною Постановою, де затверджено опис посвідчень депутатів місцевих Рад народних депутатів Української РСР. А саме: документ має являти собою книжечку розміром 90 на 60 мм у твердій обкладинці червоного кольору, виготовленій з поліхлорвінілової плівки. У верхній частині лицьового боку обкладинки посвідчення мають розміщуватись зображення тисненням під золото Державного герба України, а під ним – напис двома рядками найменування відповідної міської ради.

Юрист відділу судового супроводу виконавчого комітету Черкаської міської ради Анатолій Стойко зауважив, що Постанова Президії Верховної Ради України, на яку посилається депутат, суперечить Конституції і законам України. Наприклад, відповідно до статті 140 Конституції України, місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою у порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи, а не Ради народних депутатів.

Також, на його думку, позивач безпідставно у своєму позові зазначив, що в посвідченні має бути розміщено зображення Державного герба України та назва відповідної місцевої ради. Адже, якщо користуватись вищевказаною Постановою Президії ВРУ РСР, то посвідчення має містити: зображення Державного герба Української РСР. Під ним двома рядками – найменування відповідної ланки Рад: обласної або відповідно районної, міської, селищної, сільської Ради народних депутатів, а також напис товариш та «Депутат користується на території (відповідно області, району (для міських районів – міста), міста, селища, сільради) правом безоплатного проїзду на автомобільному і водному транспорті республіканського підпорядкування і на всіх видах міського пасажирського транспорту (за винятком таксі)». Водночас відповідні зображення та написи суперечать Конституції України та Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Свою думку щодо резонансного рішення Придніпровського районного суду м. Черкаси висловила депутат Черкаської міської ради нинішнього скликання, юрист за фахом Наталія Даньковська.

За її словами, з юридичної точки зору зазначена постанова суду є абсурдною:

– Сьогодні при виготовленні посвідчень керуватись Постановою Президії Верховної Ради неіснуючої республіки – Української РСР – і,  відповідно, її символами, на мою думку, – недоцільно. Адже ми живемо в державі Україна. Тому про який герб Української РСР у сучасних документах міських обранців може йти мова? До речі, останніх, згідно із затвердженими зразками вже згаданої Постанови, у посвідченні мають величати «товариш депутат». Я, наприклад, проти такого повернення в радянське минуле. Такої ж думки і більшість моїх колег з депутатського корпусу, які переконані, що нинішнє посвідчення депутата Черкаської міської ради відповідає часу і його цілком вистачає, аби ідентифікувати особу.

Як публікувала раніше газета «Вечірні Черкаси», зауваження до посвідчень має ще один депутат Черкаської міськради Святослав Вовкодав:

– Не можу вам передати, яке приниження я пережив, коли мене не пропустили до Генпрокуратури за посвідченням депутата Черкаської міської ради. Мені пояснили, що посвідчення не відповідає законодавству, – розповів у коментарі журналісту депутат. – Було дуже ніяково, адже я був упевнений, що у мене посвідчення депутата державного зразка за підписом міського голови, а виявилося – звичайний папірець.

У протесті прокурора Черкас Володимира Гармаша зазначено, що посвідчення депутатів Черкаської міської ради не відповідають вимогам постанови президії Верховної Ради УРСР від 1989 року.

– У законі про статус депутатів місцевих рад чітко виписано, що депутат місцевої ради має мати посвідчення і нагрудний знак. Депутат повинен мати документ, який відповідає чинному законодавству, і, під час спілкування з відповідними структурами, правоохоронними органами, громадянами, міг підтвердити свій статус. На сьогодні такого посвідчення депутати Черкаської міської ради не мають, – пояснює Володимир Шабанов. – Це невідомо що за посвідчення, і не дивно, що їх не хочуть визнавати у державних структурах. Із таким же успіхом можна було написати на звичайному аркуші паперу «Депутат Черкаської міської ради» і поставити печатку міського голови.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #8 Погляд 01.02.2012 15:18
То ще один "Герой Отчизны" на прізвище Євтушенко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #7 Достали 01.02.2012 15:00
Цитую Амеля:
Городская "власть" не способна даже себя обеспечить нормальными документами.
Если данковская юрист то я балерина :eek:

Схиляюсь до того, що Ви, Амеля, все ж таки балерина.... :lol: Або балерун..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Кленов 01.02.2012 12:48
Это тот судья Макаренко, который обязал восстановить памятник Ленину?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 Погляд 01.02.2012 12:24
Лише маразматики захищають маразм. А Сергія з Амелією треба відправити у БІлорусь, разом з Шабановим. Лише там їм вдасться вдосталь насолодитися духом нашого славетного минулого. Ще можна провести фестиваль любителів давнини, роздавати не прапорці, як Одарич, а вимпели ВЛКСМ, чи значки "відмінник юридичної підготовки". Як-ніяк, приємне пенсіонеру зробимо..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Амеля 01.02.2012 10:04
Городская "власть" не способна даже себя обеспечить нормальными документами.
Если данковская юрист то я балерина :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Погляд 31.01.2012 23:45
Чергове підтвердження того, що маразм не знає вікових меж.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Станіслав 31.01.2012 21:37
Ламіновані посвідчення видавав депутатам Володимир Олійник, тодішній мер, під керівництвом юрвідділу Шабанова. Куди тоді дивився Володимир Іванович?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Сергій 31.01.2012 21:35
Правильно зробив Шабанов. Треба ставити на місце неуків юристів із міської ради. Та навчити Одарича не тільки поважати закони, а хоча б один прочитати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100