реклама

реклама

Минулого тижня у Черкасах сталося декілька прецедентів по відкликанню депутатів місцевої ради. Був проведений перший етап цієї процедури, а саме скликалися громадські слухання. Зокрема, 30 березня пройшли збори на заводі «ТЕМП», на яких роздавали мандати на відкликання депутатів з Партії вільних демократів Альони Цегвінцевої, Тетяни Чорнобіль та Максима Шадловського, від Радикальної партії Віталія Косяка, від «Черкащан» Максима Скорика. А вже в неділю в холі Черкаської міської ради провели збори по відкликанню депутата від БПП та екс-секретаря міськради Олександра Радуцького.

d1427221454ca6b40589a1c2039cb7e9_930_0_0

Видання "Вичерпно" вирішило поцікавитися у голови Черкаського осередку Комітету виборців України Максима Михлика, чи, на його думку, матимуть ці прецеденти логічне завершення у вигляді відкликання депутатів, чи це лише гра політичними м’язами і продовження баталій, які не так давно відбувалися в Черкаській міській раді і закінчилися зміною виконкому разом із оновленням заступників міського голови.

- Відкликання депутата місцевої ради хоч і прописано в законодавстві, але є досить заплутаною і багатокроковою процедурою. Для того, щоб дійсно відкликати депутата, потрібно мати залізні підстави, злагоджену і юридично підковану команду та реальну суспільну підтримку. До того ж всі етапи повинні відбуватись прозоро і з максимальним висвітленням ЗМІ. Те, що відбувалось останніми днями в Черкасах, більше схоже на продовження політичної боротьби із елементами шоу і головною метою мало політичний тиск на конкретних осіб. Можна спрогнозувати, що цей процес не дійде до свого логічного завершення, тим більше, що його організатори і самі на це не розраховують. Сподіваюсь, що в подальшому черкаські політики шукатимуть компроміси за столом переговорів, а не через сумнівні акції і особистісні взаємні звинувачення, — прокоментував нашому виданню своє бачення ситуації Максим Михлик.

Що ж до підстав, то згідно ст. 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» підставами для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради можуть бути:

1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції ( 254к/96-ВР ) і законів України, що встановлено судом; { Пункт 1 частини першої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1314-IV ( 1314-15 ) від 20.11.2003;

2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 цього Закону, обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі; {Пункт 2 частини першої статті 37 в редакції Закону N 595-VIII ( 595-19 ) від 14.07.2015};

3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 цього Закону зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

Відзначимо, згідно процедури після громадських слухань має відбутися засідання територіальної виборчої комісії, а наступного дня оголошується збір підписів жителів округу, по якому балотувався депутат, на що дається 20 днів. Після цього ТВК оголошує рішення про звернення до вищого керівництва партії, від якої балотувався депутат (у тому випадку, якщо він не був самовисуванцем).

реклама

Коментарі  

 
-3 #5 черкащанин 04.04.2018 20:17
Цитую Кеп:
Даааааа, в отсутствии Одарыча партия ПВД превращается в застойное болото которым руководит водяной - Бродский со своими бизнес интересами. И побарабану ему развитие города - абы баблос накосить.

Проблемой для города является только лишь наличие здесь политсилы Мони, сопряженное с его бизнесом на территории региона. Возможно местные бы уже и пришли к какому-то общему знаменателю, но Моня и Ко привыкли пребывать в состоянии постоянных интриг и считают лучшим принципом для себя: разделяй и властвуй. В таком круговороте ему удобнее пребывать в сфере только лишь своих интересов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 суд 03.04.2018 15:35
та нагло провернули аферу. Це не перша і ще будуть. Правильно говорив прокурор Луценко В., що в Черкасах діє преступне угрупування (Торпедо).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #3 КВУ продажне 03.04.2018 14:18
Все можливо робити по Закону та відкликати ДМР. КВУ отримало кошти , щоб зберегти БЮТ та Свободу в Черкаській міській раді.
КВУ громадська організація , що живе за подачки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 стабилизец 03.04.2018 11:35
вся политика нынче базар и шоу. :lol: чей та депукаты так за место держутся, коль даже зарплату за депукатство не получают. нонсенс, однако. кароч, от перемены мест слагаемых и блаблабла.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Кеп 03.04.2018 08:57
Даааааа, в отсутствии Одарыча партия ПВД превращается в застойное болото которым руководит водяной - Бродский со своими бизнес интересами. И побарабану ему развитие города - абы баблос накосить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100