реклама

реклама

Авторитетний районний журналіст із 40-річним стажем  Раїса Білецька, головний редактор газети «Шевченків край», пішла на пенсію не з почестями, а зі скандалом. Колектив, який вона очолювала 11 років, висловив їй недовіру. Раїса Гаврилівна досі не може зрозуміти, чому 5 із 10 співробітників підписалися під таким листом. Була настільки неприємно вражена, що навіть опинилася в лікарні з гіпертонічним кризом.

gazeto

 Каже: прийняти рішення про звільнення її змусила позиція співзасновників. Районна влада не виділяла коштів на друк, виникли борги перед друкарнею. Натомість вимагали друкувати матеріали про їхню діяльність.

– Про своє рішення іти на пенсію сказала колективові 5 січня. Щоб не склалося думки, що я кидаю газету напризволяще, на зустрічі з головою райради Валентином Мельничуком я порекомендувала призначити виконуючим обов’язки головного редактора свого чоловіка Феофана Білецького, який уже довгий час працює в газеті і має авторитет серед людей. Однак через деякий час мій заступник приніс звернення про недовіру. Мене навіть намагалися звільнити саме за цією статтею, однак юридично на це не було жодних підстав, – розповідає "Прочерку" пані Раїса.

Незабаром заступник головного редактора «Шевченкового краю» Євген Шраменко став тимчасово виконуючим обов’язки керівника. Раїса Білецька переконана: саме ця людина ініціювала появу такого звернення від колективу.

У коментарі «Прочерку» Євген Шраменко не заперечує, що конфлікт у редакції був, але про те, що він очолюватиме газету, говорити, як каже, зарано. Призначати головного редактора мають на сесії райради 22 лютого. Утім, про інші кандидатури, окрім своєї, не чув.

Директор Звенигородського комунального видавничо-поліграфічного підприємства Володимир Невмитий зауважує: з Раїсою Білецькою співпрацював довгий час і не мав жодних конфліктів. Але на сьогодні «Шевченків край» – єдина комунальна газета, яка має перед друкарнею борги за минулий рік.

– Розумію, що це була не вина головного редактора, а засновників. Станом на 1 січня нам винні 25 тисяч за друк. Друкувати газету далі просто немає за що. В мене залишилося обмаль паперу, а обігових коштів узяти ніде. Звісно, що ми зобов’язані в першу чергу друкувати тих, хто розрахувався, – каже він.

Голова Звенигородської райдержадміністрації Микола Чередник обурюється, що редактор не прийшла одразу після його призначення брати інтерв'ю...

Голова Звенигородської райдержадміністрації Микола Чередник обурюється, що редактор не прийшла одразу після його призначення брати інтерв'ю...

Голова Звенигородської райдержадміністрації Микола Чередник запевняє: на найближчій сесії райради газеті виділять 70 тисяч гривень.

– Ми не залишимо газету наодинці, – коментує він «Прочерку». – А щодо звільнення редактора, то їй дали оцінку і засновники, і колектив. Вона нікого крім себе і свого чоловіка не бачила. Коли мене призначили, то сказала, щоб я прийшов у редакцію. А мала б сама прийти, взяти інтерв’ю. Навіть журналістів не пускала на ті заходи, які проводила влада, мовляв, у неї творчий підхід. Ми й так дали їй можливість піти за власним бажанням, а не через недовіру…

Поки що Феофан Білецький продовжує працювати в редакції, а Раїса Гаврилівна нині вдома. Каже: від творчої роботи відмовлятися не збирається, ще має намір писати для інших видань.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+27 #3 Ще один колега 21.02.2012 15:01
Так, з владою всім сьогодні важко. Але у цій публікації привертають увагу й деякі невідповідності . Наприклад, влада не давала дихнути, а звільнив колектив. При цьому лиш частина підписалася під листом (чи не винятково журналістський склад?). І на тлі цього рекомендація владі про призначення чоловіка редактором (чи т.в.о., що не рідко передбачає затвердження в подальшому на посаді редактора). Як те взагалі могло бути, якщо з владою порозуміння не було?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #2 не дивуюсь 20.02.2012 20:26
чомусь вже і не дивують новини з медіа-фронтів. то кавардак у головах Тулуба і його команди, то збурення у районах. Щодня - абсурдні новини про новинні організації. Враження - що ми живемо не у час цифрових технологій, а у комуністичному паноптикумі. Водночас, не всі журналісти та редактори у комунальних медіа готові терпіти ці експерименти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-22 #1 колега 20.02.2012 20:22
Раїса Білецька - принциповий редактор. Має авторитет серед колег. Зрозуміло, що у комунальній газеті редактор завжди лояльний до влади. Але є різниця між "лизати" та "співпрацювати". Очевидно, районні (та й обласні) керівники визнають за редакторами лише роль рабів, без права на власну точку зору та людську гідність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100