реклама

реклама

В області триває процес підписання декларацій із сімейними лікарями. Щоправда, процес проходить доволі мляво. Нині в системі eHealth по області зареєстровано 589 лікарів, які надають первинну медичну допомогу, та укладено понад 255 тис. декларацій із пацієнтами.

1531479383_medreforma4

Про це повідомляє «Нова доба».

Черкащанка Ольга Максименко про медичну реформу знала давно, адже за новинами слідкує жінка постійно. У її будинку часто вивішували оголошення про те, що треба підійти до дільничного лікаря й укласти з ним угоду.
− Більшість моїх знайомих так і зробили, не вибирали лікарів по інших медичних закладах. Я не поспішала з цим, адже розуміла, що в будь-якому випадку медичну допомогу мені нададуть, а ходили по лікарнях, висиджувати в чергах навіть для того, щоб підписати декларацію, мені не хотілося. Та нещодавно за станом здоров’я потрібно було потрапити до фахівця із іншої лікарні і направлення треба було від мого сімейного лікаря. Чесно кажучи, часу на вибір лікаря не було, отож уклала угоду зі своїм дільничним лікарем. Я її знаю давно, зверталася за допомогою, то чого ж далеко ходить, − розповідає пані Ольга.
За словами жінки, процедура підписання декларації була не складною і зайняла не багато часу. Заповнили документи, пацієнтка отримала направлення до потрібного їй фахівця.
Оксана Сорока ж навпаки сімейного лікаря обирала не за місцем проживання й до його вибору підійшла ретельно.
− Я спілкувалась з двома фахівцями, серед них і вибрала сімейного лікаря для нашої родини. До нього вже кілька років поспіль ходять мої друзі й відгуки лише найкращі, − говорить пані Оксана. – Для п’ятирічної донечки я обрала приватного лікаря, до якого ходимо змалечку.
Станом на 6 липня у Черкасах укладено 84 тисячі 450 декларацій із сімейними лікарями. За день в обласному центрі підписують близько 1,5 тисячі таких документів.
− У середньому на одного лікаря припадає 603 декларації. За цим напрямком є заклади-лідери і заклади-аутсайдери, – повідомив директор департаменту охорони здоров’я і медичних послуг ЧМР Олег Стадник. – Наприклад, у П’ятому центрі уклали вже 24 тис. 235 декларацій, а у Четвертому центрі – 10 898 декларацій.
У деяких районах області узагалі ще не розпочалася ця кампанія. Зокрема, у Городищенському, Кам’янському, Чигиринському, Лисянському районах та Мехедівській і Мокрокалигірській ОТГ. Менше 10 % населення підписали декларації у Маньківському, Жашківському, Катеринопільському, Тальнівському районах та Умані. Є ж райони, що лідирують, зокрема у Звенигородському районі підписали декларації із 46 % населення, Чорнобаївському – 42 %, Білозірській ОТГ – 42,6 %, Корсунь-Шевченківському – 33,7 %.
– На сьогодні наш район є передовим в області серед підписання декларацій із сімейними лікарями. Наразі уклали договори 20 тисяч 853 особи – 51,4 % від усього населення (населення району – 40 тисяч 596 осіб). У районі всього 22 лікарі, які підписують декларації, – констатує статистик КЗ «Чорнобаївський центр медико-санітарної допомоги Чорнобаївської районної ради» Олена Плохута. – Електронна система «E-Health» повністю функціонує по району. Усі лікарі та пацієнти у ній зареєстровані. На сьогодні ми рухаємося у доволі швидкому темпі. Проте ще медичний центр не повністю укомплектований апаратурою, та є брак кадрів, особливо, лікарів загальної практики.
У Чигиринському районі активно впроваджувати медичну реформу почали лише з 9 липня. Нині там підключилися до Інтернет-системи та реєструють пацієнтів. У районі ж усього працює 14 сімейних лікарів. Та вже вдалося укласти близько ста декларацій.
− Із понеділка ми вже підключилися до системи, люди обізнані з тим, що треба укладати декларації, і йдуть до сімейних лікарів, − зазначила Ніна Іванівна Приблуда, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Чигиринського районного центру первинної медико-санітарної допомоги.
Основною причиною не підписання декларації з пацієнтами є незадовільне забезпечення комп’ютерним обладнанням із доступом до мережі Інтернет, спеціальним програмним забезпеченням для первинної медичної допомоги робочих місць персоналу та відсутність мережевого покриття.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100