реклама
Sucurity Police

реклама

Публічна консультація про те, як зробити черкаський комунальний кінотеатр «Україна» прибутковим та ефективним, відбулася сьогодні.

Кiнотеатр

Як зазначив модератор дискусії, представник ГО «Центр UA» в Черкаській області Сергій Пасічник, наразі існує три можливі шляхи розвитку кінотеатру:

- залишити все як є; мінімального бюджетного фінансування вистачатиме лише на заробітні плати, а будівля поступово ставатиме непридатною,

- віддати кінотеатр підприємцям як комерційний об’єкт, перепрофілювавши його у торговий центр абощо,

- перетворити «Україну» не лише на сучасний кінотеатр, а й на культурний, громадський об’єкт.

Цими днями в кінотеатрі відбувається серія заходів, спрямована на те, щоб напрацювати концепцію, яка ляже в основу реконструкції закладу.

Як наголосив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Сергій Воронов, щороку місто виділяє «Україні» кошти на утримання приміщення, надання кінопослуг, але не на видатки розвитку. Таким чином усі кошти «проїдаються». Тож стоїть завдання принаймні вивести заклад на самоокупність.

Зробити це можна декілька шляхами. «Україна» може залишитися кінотеатром, що нестиме на собі додаткове соціальне навантаження, таким чином розвантаживши Будинок культури ім. І. Кулика. Зокрема, можна запровадити картку школяра (юніора), яка б дозволила заповнити великі зали кінотеатру юними глядачами за зниженими цінами квитків.

Ще одним варіантом, на думку Сергія Воронова, може стати створення в «Україні» сучасного соціокультурного простору для розвитку громади. При цьому кінопокази можуть залишитися як «побічна діяльність».

Директор кінотеатру Валентина Слуцька зауважила, що «Україна» на сьогодні перебуває у набагато кращому стані, ніж аналогічні об’єкти в інших областях. Разом із тим, приміщення дуже велике, і утримувати та обігрівати його дуже дорого. Тож підприємство потребує постійних дотацій.

Крім комерційних кінопоказів кінотеатр уже сьогодні виконує соціальну функцію: співпрацює зі школами, пропонуючи їм квитки за пільговими цінами, організовує безкоштовні кінопокази для пільгових категорій громадян, проводить зустрічі із акторами та режисерами українського кіно.

– Сьогодні держава приділяє кіно дуже багато уваги. Було б нелогічно перепрофільовувати кінотеатр саме зараз, – зазначила Валентина Петрівна.

Обговорення

Учасники обговорень окреслили соціальні та культурні функції, які в майбутньому міг би виконувати кінотеатр «Україна». Це – надання приміщень під виставкові зони, створення інформаційного центру для туристів, проведення днів кіно певних країн, відкриття тематичних кінокафе, надання майданчика для вистав різноманітних театральних труп (зокрема, так званого вуличного театру), проведення дитячих фестивалів, надання приміщень для роботи ІТ-фахівців тощо. Частина учасників обговорення наголосили на тому, що «Україна» має великий і зручний зал, втратити який було б шкода і недоцільно.

Як зазначила представниця ГО «Молода Черкащина» Тетяна Кавальчук, на початок березня заплановане експертне обговорення майбутнього кінотеатру. До Черкас запрошено столичних урбан-кураторів із досвідом розвитку таких приміщень. Це – передусім фахівці з архітектури і дизайну, а також соціологи, антропологи, культурологи, журналісти, економісти, громадські активісти.

До їх приїзду планується зібрати думки відвідувачів кінотеатру. Для цього на стінах закладу вивішені великі плакати, на яких усі охочі зможуть написати, які спогади в них викликає кінотеатр, що їм подобається у будівлі кінотеатру та що б вони хотіли бачити в оновленому приміщенні.

Плакат

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Черкасчанин 26.02.2019 09:07
Це – передусім фахівці з архітектури і дизайну, а також соціологи, антропологи, культурологи, журналісти, економісти, громадські активісти.
Со всей этой толпы пожалуй только экономисты имеют реальное представление о экономике,но активисты их затопчут(не говорю уже о дизайнерах)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100