реклама

реклама

На розгляд сесії Катеринопільської районної ради, що відбудеться 31 травня, виносять питання про реорганізацію, серед інших, також Гуляйпільської школи.

28052019233027096

Про це пише журналістка Тетяна Івашкевич у виданні «Вісті Черкащини».

У проекті рішення райради йдеться про реорганізацію Гуляйпільської філії І-ІІІ ступенів (примикає до Катеринопільського НВК №1), яка має дошкільний підрозділ, у дитячий садок із подальшою передачею з районної комунальної власності до комунальної власності територіальної громади с. Гуляйполе.

Рік тому цю школу реорганізували із 9-класної у початкову.

– На жаль, у нас залишилось всього 20 вихованців, – пояснювала тоді в інтерв’ю виданню директор Наталя Гаркава. – Щоб отримати державне фінансування, навчальному закладу (окрім початкових) треба мати більше 25-ти учнів. Інакше все утримання школи, у тому числі й зарплати вчителів, переведуть на місцевий ресурс, тобто на ресурси сільради. Досі сільрада нам і так добре допомагала з оплатою енергоносіїв, харчування, опалення, підвезення, але взяти на себе ще й виплату заробітної плати педагогам вона не в змозі. Це не під силу сільському бюджету.

Варто зауважити, що значну роль у закритті та реорганізації сільських шкіл відіграють батьки, які переводять дітей у більші або опорні школи.

І ось тепер Гуляйполе постало під загрозою втратити навіть початкову школу. Можемо з сумом визнати, що дохазяйнувалися. На прикладі Гуляйпільської філії це особливо помітно. 30 вересня 2017 року школа відзначала своє офіційне 50-річчя. Хоча літератор Михайло Наєнко дослідив, що історія освіти в його рідному селі сягає куди глибше ─ щонайменше років на чотириста у давнину. Принаймні, 1654 року Гуляйполе вважалось містом, у якому була церква, а, при ній – церковно-приходська школа.

Реалії сьогодення: люди виїжджають, село спустошується, школу закривають. Схоже, мрії Михайла Наєнка про відкриття на базі Гуляйпільського НВК ліцею гуманітарного спрямування так і залишаться мріями.

У школі наразі навчається 12 учнів. Під можливе звільнення можуть потрапити троє вчителів працездатного віку.

До речі, крім Гуляйпільської школи, відділ освіти молоді та спорту Катеринопільської райдержадміністрації направив пропозиції до місцевої районної ради реорганізувати:

1. Киселівський НВК І ступеня у дошкільний навчальний заклад при райраді з наступною передачею до комунальної власності територіальної громади Киселівки. Тут навчається 8 учнів, яких пропонують підвозити до Вікнинського НВК. Можливому вивільненню підлягають 2 педагогічні працівники працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 120,1 тис. грн., а за рік – 360,4 тис. грн.

2. Лисичобалківський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 62 учні, з них 34 учні 5-9 класів. Можливому вивільненню підлягають 7 педагогічних працівників працездатного віку. Підвезення дітей планується здійснювати до шкіл Катеринополя та Петраківського НВК. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 301,8 тис. грн., а за рік – 953,7 тис. грн.

3. Шостаківський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 43 учні, з них – 29 учні 5-9 класів. Можливому вивільненню підлягають 7 педагогічних працівників працездатного віку. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 250,1 тис. грн., а за рік – 792,4 тис. грн.

4. Кайтанівський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 43 учні, з них 18 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 8 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 476,6 тис. грн., а за рік – 959 тис. грн.

5. Вербовецький НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 34 учні, з них 16 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 5 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 165,3 тис. грн., а за рік – 521,7 тис. грн.

6. Розсохуватський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 43 учні, з них 25 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 6 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме –317 тис. грн., а за рік – 1 006,9 тис. грн.

7. Новоселицький НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 61 учень, з них 34 учні 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 8 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 266,2 тис. грн., а за рік – 870,4 тис. грн.

8. Ступичненський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти. Навчається 36 учнів, з них 25 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати до Вікнинського НВК. Можливому вивільненню підлягають 3 педагогічні працівники працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме –225,80 тис. грн., а за рік –717,5 тис.

9. Гончариський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти. Навчається 30 учнів, з них 14 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 6 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме – 172,2 тис. грн., а за рік – 546,5 тис. грн.

10. Пальчиківський НВК І-ІІ ступенів у заклад початкової освіти із збереженням дошкільного підрозділу. Навчається 61 учень, з них 27 учнів 5-9 класів. Підвезення дітей планується здійснювати в освітні заклади Катеринополя. Можливому вивільненню підлягають 5 педагогічних працівників працездатного віку. Економія по зарплаті за вересень-грудень складатиме –365 тис. грн. , а за рік – 1 149,5 тис. грн.

реклама

Коментарі  

 
-1 #1 Гроші 30.05.2019 17:02
Вимирає Україна. Зараз закривають школи, а далі на черзі ліквідація у містах малокомплектних коледжів і вищих навчальних закладів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100