реклама

реклама

Фахівці Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації провели аналіз виникнення незабезпеченості видатками заробітної плати педагогічних працівників по освітній субвенції. Адже зараз виникло додаткове навантаження з оплатою зарплат відпускних оздоровчих тощо. Про його результати повідомив на колегії ОДА директор обласного Департаменту Валерій Данилевський:

IMG_20190620_101457

– Аналіз свідчить, що дефіцит освітньої субвенції переважно виникає в бюджетах районів та об’єднаних територіальних громад у зв’язку зі значною кількістю малокомплектних шкіл, неефективною та неоптимальною мережею загальноосвітніх навчальних закладів, в яких багато класів із низькою фактичною наповнюваністю та високою вартістю навчання одного учня, – зазначив Валерій Данилевський. – З 1 січня минулого року розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами здійснюється на основі нової формули, що враховує кількість учнів та особливості території, зокрема відсоток сільського населення та щільність учнів на км². На їх основі для кожної громади визначили розрахункову наповнюваність класів.

Від того, які вживають на місцях заходи з реорганізації мережі, залежить рівень фінансової спроможності освітньої галузі регіону.

Валерій Данилевський зазначив, що нині в 575 закладах загальної середньої освіти навчається 114,8 тис. учнів. Основним показником, який впливає на обсяг освітньої субвенції, є наповнюваність класів. Чим нижча наповнюваність класів, тим меншою є розрахункова кількість педагогічних ставок вчителів, що враховується при розрахунку обсягу освітньої субвенції.

Так, за 2018-2019 навчальний рік середня наповнюваність класів в області становить 17 учнів. По Україні середня кількість становить 20 учнів. Найменша наповнюваність класів у закладах загальної середньої освіти Жашківського, Канівського, Тальнівського Камянського районів, Набутівської, Паланської, Тальнівської, Матусівської, Карашинської, Моринської ОТГ.

До виникнення незабезпеченості з оплати праці педагогічних працівників призводить наявність у регіонах малочисельних, малокомплектних шкіл, витрати на утримання яких, значно перевищуються середній обласний показник.

На кінець 2018-2019 навчального року діє 187 малокомплектних шкіл, що становить 34 %. Середня вартість утримання 1 учня за 2018 рік по області становила 31,5 тис грн. Водночас є окремі ЗЗСО, вартість утримання 1 учня в яких значно перевищує середній обласний показник.

– Зокрема, у Чичиркозівському НВК Звенигородського району вартість утримання одного учня становить 142,7 тис грн

Протягом 2016-2018 років проведено ряд заходів щодо становлення мережі закладів загальної середньої освіти. Зокрема, ліквідовано 9 шкіл в Черкасах, Кам’янському, Звенигородському, Корсунському, Монастирищенському, Уманському районах тощо.

Призупинено діяльність через відсутність учнівського контингенту в 12 школах.

– Якщо ми не будемо впливати на показники реорганізації мережі, то нашій галузі бракуватиме коштів, заробітної плати, надбавок не виплачуватимемо, будуть затримки з відпускними тощо. Критичних випадків по коштам на сьогодні не спостерігаємо, але напруження є в багатьох регіонах, – сказав доповідач.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100