реклама
Sucurity Police

реклама

Цукровий буряк – провідна технічна культура України, яка досить вимоглива до тепла, світла та вологи. Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання та підсихання грунту дозволило аграріям області в ранні строки розпочати сівбу цукрових буряків.

67972871_2379202832174324_9215029067177263104_n

Проте у зв’язку з високою температурою грунту, частина запланованих площ виявилася недосіяною. Тому площа, засіяна в цьому році цією культурою, є найменшою за роки існування області – 8,4 тис. га. Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Погодні умови початку вегетаційного періоду культури були цілком сприятливими для його росту та розвитку, що підтверджено спостереженнями наших агрометеорологів на тестових полях області.

Проте, у зв’язку зі спекотною посушливою погодою червня, умови для росту кореня були вкрай несприятливими. Та й зволоження грунту швидко погіршилося до недостатніх значень. Але навіть за нетипово високих для червня температур та на більшості площ дефіциту опадів, за рахунок високої вологості повітря в денні години, відсутності інтенсивних суховіїв та тривалих рос, рослини відновлювали тургор в нічні та ранкові години і стан посівів утримувався добрий.

Динаміка урожайності цукрового буряку з 1990 по 2018 роки показує значні її коливання. Проте прослідковується чітка тенденція до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових агротехнічних заходів.

Варто зазначити, що саме в останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком рекордсменом є 2018, коли в середньому по області було зібрано 518 ц/га. Найбільш низький, за рахунок поєднання повітряної та ґрунтової засухи, було зібрано в 1999 році - в середньому 144 ц/га.

Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують непоганий середньообласний врожай цукрового буряку – в межах 430 ц/га.

Валовий збір, з урахуванням засіяних площ - в межах 360 тис. т.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Перехожий 16.08.2019 20:25
А де ті буряки посіяні? Продається на базарі цукор. На мішках написано "Панда" і "Не Панда", "Панда" дешевша. Запитую, а у чому сенс? Пояснюють, що завод "Панда" цукор виробляє, але жому немає.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100