реклама Делікат

Кредити на житло під 3% річних видаватимуть тим, хто потребує поліпшення житлових умов, тобто стоїть на квартирній черзі. У Черкаській області таких нині 25 тисяч, а в Черкасах – трохи більше 10.

Видача здешевлених кредитів – це одна з ініціатив Президента. На її забезпечення вже видано відповідне розпорядження голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Тулуба. Однак отримати таке соціальне житло, як виявляється, буде не зовсім просто, оскільки тут діє досить багато обмежень.

Як розповів під час прес-конференції в Черкаському прес-клубі начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський, кредити передбачаються на житло в об’єктах незавершеного будівництва. Це ті будинки, які готові на 70-90%, але не здалися в експлуатацію, бо завадила криза. Однак перелік цих об’єктів ще невідомий. Нині його визначає спеціальна комісія в ОДА.

Видавати кредити на таке житло зголосилися 9 банків. Це Ощадбанк, Укрексімбанк, Укрсиббанк, Перший український міжнародний банк, Укргазбанк, Брокбізнесбанк, Ерсте-банк, Імекс-банк і банк «Київська русь». Гроші видаватимуть на 15 років, але якщо цього часу вистачить, поки позичальник вийде на пенсію. Якщо ж ні – тоді термін скоротиться.

– Кредит видається за умови, що розмір процентної ставки у банку не буде перевищувати 16%. При цьому, 13% буде компенсуватися за рахунок коштів Державного бюджету, – пояснює Сергій Забудський. – Для людини кредит буде обходитися вартістю 3%. Однак нині чітко не визначені деякі деталі. Зокрема, як буде проводитися така компенсація. Чи людина повинна сама сплачувати відсотки, а потім звертатися за відшкодуванням. На сьогодні ці питання узгоджуються. Звісно, кошти на це повинні передбачатися в Держбюджеті. Сьогодні нам обіцяють, що все це буде.

Серед умов, за яких людина може взяти такий кредит, – необхідність сплатити перший внесок не менше, ніж 25%. Також є обмеження за площею. Людина може купити квартиру для сім’ї з 1-2 осіб площею не більше 40 кв. м, а для сім’ї з 3 і більше осіб – не більше 58 кв. м.

Обмеження є і зао вартістю житлової площі. Так, для Києва вартість не повинна перевищувати 7 тисяч грн. за 1 кв. м., а для обласних центрів – 5 тис. грн.

– Дозволяється перевищення норми вартості, але за умови, що різницю людина буде оплачувати самостійно, – коментує Сергій Забудський.

Є обмеження і за максимальною сумою кредиту. На однокімнатну квартиру дадуть не більше 200 тис. грн. При цьому 50 тисяч має сплатити сам позичальник, як перший внесок.

Висуваються вимоги і щодо зарплати. Щомісячний платіж, який буде віддаватися за кредит, не повинен перевищувати 40% сукупного доходу сім’ї. А те, що залишиться, не має бути меншим, як рівень прожиткового мінімуму.

– Наприклад, якщо людина отримає кредит 150 тисяч, їй треба буде платити 1200 в місяць. При цьому для сім’ї з двох осіб залишатися повинно не менше 2037 грн. Тобто, дохід сім’ї повинен бути більший 3,5 тис. грн., – пояснює Сергій Забудський.

Однак, сім’ї з великим доходом теж не потрапляють до числа «щасливчиків». Бо, якщо на одну особу припадає дохід більший, ніж 5-кратний розмір середньої зарплати по області (11 тис. грн.), у видачі кредиту відмовлять.

Планується, що в області кредитами на соціальне житло займатиметься Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Там і можна буде з’ясувати всі умови.

На цей рік передбачено дати такі кредити 671 черкащанину.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100