З кожним днем збільшується кількість черкащан, які актуалізують свої дані для отримання компенсаційних виплат за вкладами колишнього Сбербанку СРСР. Такого уточнення даних потребують загалом трохи більше 266 тис. жителів області, нині актуалізовано дані про майже 23 тис. вкладників. Як розповів під час прес-конференції в Черкаському прес-клубі начальник Управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський, перші етапи цієї актуалізації проходили зі збоями, наріканнями та скаргами.

– Виникала проблема з тим, що СУБи не давали доручення. Відповідно до статистики, 34 тисячі вкладників – це люди, яким більше 80 років. І половина з цих людей – лежачі, які не ходять. Була домовленість про те, що СУБи могли виписувати доручення на родичів для того, щоб провести актуалізацію. Але надходило багато скарг від людей про відмову в цьому. Тому ми зверталися до міського голови, до обласної державної адміністрації. На сьогодні ця проблема знята, – прокоментував Сергій Забудський.

За його словами, чимало вкладників скаржилися і на необхідність проведення актуалізації загалом. Але, як показала практика, уточнення даних таки потрібне.

– У 2008 році через великий наплив громадян допускалися неточності в даних про вкладника. Зокрема, був випадок, що людина, яка зареєстрована в Соснівському відділенні Черкас, мала їхати в Христинівку для отримання тисячі. Коли вона звернулася, з’ясувалося, що в 2008 році помилилися в одній цифрі у паспорті. І такі випадки трапляються досить часто, – коментує Сергій Анатолійович.

Начальник обласного управління НБУ наголошує на тому, що отримати ощадбанківську тисячу можуть родичі вкладників, які померли протягом 2005-2012 років. При цьому, якщо зберкнижка була офіційно «переписана» на родича як спадок, то компенсація буде в повному обсязі. Якщо спадщина не оформлена, але документ є на руках, а також оригінал свідоцтва про смерть, то видадуть 500 грн.

Також нині вносяться зміни в порядок отримання виплат, аби в разі потреби гроші також могли отримати родичі за відповідним дорученням.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100