реклама

реклама

У Шполі численні собаки померлої одинокої жінки залишилися без господарів і тепер перетворилися на дику зграю, створюючи проблеми сусідам.

Безымянный

Про це пишуть «Шполянські вісті».

На початку минулої весни у своїй хаті померла пристаріла й одинока жителька Шполи баба Ольга, яка за життя утримувала коли десяток, а то й більше домашніх собак. З розповідей сусідів з вулиці Берегової, тварини нерідко проживали у хаті зі своєю господинею.

Найближчі до пенсіонерки сусіди майже відразу після кончини старенької запримітили, що вечірньої пори в її будинку перестало світитися, однак піти провідати її ніхто не наважувався. Тим часом на порозі сиділи і вили чотирилапі охоронці, нікого не підпускаючи до дверей. Так і лежала покійниця сама в хаті днів з чотири, аж поки за участі правоохоронців людям вдалося потрапити до хати, а потім вже поховати стару.

Сусідам і раніше не подобалося, що самотня жінка утримувала багато собак, які крали сусідських курей, іншу домашню живність. Та раніше вона хоч якось годувала тварин. А коли жінки не стало, її підопічні нікуди не поділися, продовжували розмножуватися, стаючи дедалі голоднішими і агресивнішими.

Днями в соціальних мережах з’явилася інформація, точніше, благання про допомогу від шполянки Анастасії Каплун, яка з сім’єю проживає через одну хату від занехаяного подвір’я. Вона просила поради у вирішенні проблеми з безхазяйними собаками, які оселилися на закинутому подвір’ї і роками роблять шкоду жителям вулиці Берегової. «Поруч з нами проживала самотня жінка, в якої було дуже багато собак. Вона померла, а тварини залишилися. Тепер вони неконтрольовано розмножуються. У нас на вулиці багато дітей, і ми, батьки, дуже хвилюємося за їх безпеку. Порадьте, куди звернутися. Наперед вдячна за допомогу»! — пише вона.

На пост учительки і матері малолітньої дитини відгукнулися багато жителів міста і району. Хтось дає поради, як вирішити проблему з собаками, інші вдаються до іронії. Скажімо, Володимир Коваль та Василь Куліковський радять звернутися до мисливців. Злата Тобар пропонує стерилізувати нічийних псів чи спробувати знайти для них нових хазяїв. На думку Зої Кулинич, варто звернутися за допомогою до міської ради чи в зоозахисну організацію. Ігор Бондаренко згадав ім’я приватного підприємця Максима Доценка, пропонуючи попрохати підтримки у нього. Адже підприємець неодноразово надавав кошти на стерилізацію бездомних собак і допомагав їх прилаштувати до нових господарів. Тоді як Вадим Щербак, згадуючи нещодавній скандал з пропозицією одній бабусі, жартома запропонував і шполянці розрахуватися тими собаками за газ.

Журналісти побували на вулиці Береговій у Шполі, жителі якої потерпають від безхазяйних собак. Садиба під номером 20 заросла бур’янами, кущами. Зимової пори, коли немає листя і трави, ще проглядається напівзруйнованований хлів, де облюбували собі житло тварини. Самих їх не завжди можна побачити з дороги. Вони розбігаються в пошуках їжі, тоді як кілька особин вигріваються на лютневому, майже весняному сонечку ближче до зарослого суцільним бур’яном городу закинутого подвір’я. Біля напіввідчиненої хвіртки скрутився клубочком лише один рябий, найвірніший, невеликий песик померлої господині.

Юлія Карполевська проживає за кілька хат від покинутої садиби, зараз перебуває у відпустці по догляду за малолітньою донечкою. Її старшому синочкові п’ять років. Час від часу на її подвір’я забігає зграя собак, через що молода матуся боїться випускати самого сина гратися навіть у дворі, не те що залишити сплячою в колясці донечку, а самій зайнятися домашніми справами.

— Ці небажані чотирилапі сусіди нерідко крадуть з порогу взуття, зокрема дитяче, — продовжує вона розповідь своєї сусідки А.Каплун. — Тож можемо залишати черевики лише в хаті, бо не раз доводилося розшукувати туфлі, одяг, вивішений після прання, та інше на тому нічийному подвір’ї, біля лігвища собак. Коли в них з’являлися цуценята, тварини особливо проявляли агресію, тож по вкрадені домашні речі міг піти лише чоловік, та й то з палицею в руках. Крім того, на наших подвір’ях, часто на клумбах, вони справляють свої природні потреби. Прибирати доводиться майже щодня.

— Доки покійна сусідка тітка Ольга була молодшою, розвела зо два десятки собак, — розповідає її найближча сусідка Лідія Єременко, яка на вулиці Береговій проживає понад сорок років. — А в останні роки їх поголів’я зменшилося приблизно до десяти. Минулої весни пси витолочили мені розсаду на городі. Вже зараз, через відсутність снігу, вони поробили стежки на присадибних ділянках. Тварини нібито ні в чому й не винуваті, але ж голодні.

— Від постійних пошуків їжі собаки озвіріли вже до такого стану, що по людських дворах навчилися відкривати клітки і діставати звідти кролів, — продовжує Анастасія Каплун. — І бігають вони не лише по сусідських подвір’ях, а й на інші вулиці. Навіть мій домашній песик, коли забачить ту зграю, боїться вийти з будки.

— Самі бачили, як тих псів бояться діти, яких у нас чимало на вулиці, — розповідають неодноразово бачене сусіди Анатолій Єременко та Микола Нестеренко. — Школярі часом гуртуються для того, аби непоодинокими пройти злощасне подвір’я, коли йдуть до школи чи повертаються додому. Було й таке, що одна дитина дуже налякалася. Іншим разом собаки дуже налякали працівницю РЕМу, яка не знала, що в дворі ніхто не проживає, та зайшла занести квитанцію про оплату.

Звичайно, жителі згаданої вулиці могли б, дійсно, прислухатися до деяких порад в інтернеті і спробувати самотужки впоратися з проблемою. Проте вони не бажають чинити насилля над тваринами, навіть попри те, що ті їм таки добряче дошкуляють. Люди стверджують, що пробували знайти підтримку у влади, проте це їм не вдалося. В той же час неможливо далі терпіти ситуацію, що склалася.

Антоніна Долина

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #17 Реаліст 21.03.2020 08:43
Цитую Ірина:
Блін. Що, в селі на можуть собак по дворах розібрати?! Нагодувати? Вселенська проблема,теж мені

В черкасахтих собак вистачає теж. Скількох ти забрала, скількох підгодовуєш?? !! Є реальна проблема у людей і її місцева влада має вирішити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #16 Ох 15.03.2020 08:30
Нас скоро кури загребуть...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #15 Voe 10.03.2020 17:46
Люди,ви маєте розум,та розумієте,що кожна,дія несе за собою,відповіда льність за прийняття рішення,тварини цього робити не будуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #14 Вик 09.03.2020 16:39
Цитую Єва:
Людиии!Коли вашим дітям або родичам потрібна фінансова допомога,ви знаходите спосіб звернутися по телебаченню до людей і попросити про допомогу.А коли допомоги потребують тварини то ви не приділах,чому ж ви не можете знайти спосіб і допомогти тваринам які так потребують вашої уваги і піклування.Невже у вашому дворі не знайдеця містечка для будочки і тарілочки супцю.Різниці між тваринами і людьми немає ніякої,повірте.Хочеться вірити в людяність...

Дійсно правда..а то є..оте LP.. яке думає тільки за свою шкуру
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Вик 09.03.2020 16:37
Цитую LP:
Какие все диванные эксперты умные,- так езжайте и забирайте их себе. Собачек надо пострелять и все.без мук. А насчёт сострадания к животным - вы видели как теленка, курочку,свинку режут,вы их кушаете.
Только тот, кто не убивает животных может такое кукарекать.

Ти наволоч іди ріж своїх курей ..а якщо собак тварин недолюблюєш то закрий свою гнилу морду і мовчи..таких як ти треба **********
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 LP 09.03.2020 13:30
Какие все диванные эксперты умные,- так езжайте и забирайте их себе. Собачек надо пострелять и все.без мук. А насчёт сострадания к животным - вы видели как теленка, курочку,свинку режут,вы их кушаете.
Только тот, кто не убивает животных может такое кукарекать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 Волонтер 09.03.2020 13:07
Звернутись у зоозахисну організацію, щоб допомогли постерилізувати . Кого вдасться - порозбирати/прилаштувати. Решту випустити і годувати. Здається ж , все елементарно. Тільки якщо ні розуму, ні серця нема, то всі тим сумідам щось винні, все заважає. Тільки злоститись вміють. І бідкатись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #10 Анна 09.03.2020 07:28
По одній собачці забрати і все ок!Їм потрібна турбота і ласка.Жити поряд з хозяйкою і за мить все втратити!Об'яву написати кому потрібний в двір охоронець,нехай ідуть і вибирають друга собі!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Світлана 09.03.2020 05:15
Читаєш ці коменти і диву даєшся... "Розберіть", "нагодуйте", "бідні тваринки". Люди, приїдьте туди та заберіть одного. Закупіть курей, приїдьте і нагодуйте. В селі в кожного по 1-2 собаки. Розібрати людям ще по собаці, то вони наплодяться ще, і така ситуація буде в кожному дворі. І потім нікому вже буде розбирати. Мені здається, як це б стосувалось ваших дітей, де б це показове псевдомилосердн я і ділось. Що тут казати, як в Києві біля гаражів такі самі стаї, кусали і мене і мою дитину. Як в Києві з цим нічого не роблять, то що казати про село. Така логіка: люди при курях - нагодують, буржуї. Дико.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #8 Оля 08.03.2020 23:31
В будинку ніхто не проживає, яка квитанціяяяяя?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100