реклама

реклама

Відійшов у вічність Юрій Юхимович Мариновський, один з найвідоміших дослідників Черкащини, мужня і талановита людина.

95257515_1895362750593855_6335216283612610560_n Юрій Юхимович народився 14 липня 1952 року у місті Черкаси. Після закінчення школи вступив до військового училища, де під час виконання службового обов’язку отримав важку травму хребта й відтоді впродовж усього життя був позбавлений можливості пересуватися. Однак доля не зламала його – він розпочав будувати життя спочатку, і у 1977 року заочно закінчив історичний факультет Полтавського педінституту. Здобутий фах благословив його на подвижницьку і кропітку краєзнавчо-дослідницьку працю, яка додавала йому оптимізму і наснаги.

Завдяки силі волі, неймовірній працелюбності і любові до рідного краю він досяг, здається, неможливого – працюючи дистанційно з матеріалами архівних і бібліотечних фондів, підготував і видав низку академічного рівня книг про Черкащину. Теми його досліджень – історія Черкас і Канева, православної церкви та монастирів Черкащини, життєписи відомих родин нашого краю і України – Симиренків і Гулаків. Публікував свої праці у наукових і науково-популярних журналах та збірках «Український історичний журнал», «Краєзнавство», «Архіви України», «Мовознавство», «Родовід», «Наука і суспільство», «Український археографічний щорічник» та інших.

Лауреат обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича, багаторічний стипендіат обласної персональної стипендії у галузі культури і мистецтва. Був переможцем обласного конкурсу на кращу книгу року.

Юрія Мариновського знали як щиру і освічену людину. Йому були притаманні природна інтелігентність, гідність і висока людська порядність. Усе зроблене ним на краєзнавчій ниві ще довго буде служити нинішнім і прийдешнім поколінням, рідному місту і Черкащині, які він любив понад усе.

Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100