реклама

реклама

Осередково на території Черкаської області на площі багаторічних трав фітосанітари відзначають початок льоту метеликів першого покоління лучного метелика, на посівах озимої пшениці – озимої совки.

Лучний метелик


Про це повідомляють у головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Лучний метелик – це типовий багатоїдний шкідник, його гусениці можуть пошкоджувати рослини з 35 родин: соняшник, кукурудзу, буряки, бобові та баштанні культури. Вони скелетують листя, залишаючи на них павутину, більш дорослі гусениці можуть з'їдати лист повністю, залишаючи лише грубі жилки і черешки.

11223344556677889999999

Озима совка – один із найнебезпечніших шкідників сільськогосподарських культур, її гусениці пошкоджують озимі культури (зернові, ріпак), буряки, кукурудзу, соняшник, рицину, картоплю, капусту, моркву, цибулю, баштанні й інші культури, різні бур’яни — усього близько 150 видів рослин із 36 родин. Гусениці підгризають рослини біля кореневої шийки. Внаслідок пошкоджень посіви зріджуються, знижується рівень урожаю, якість його погіршується.

Літ метеликів першого покоління озимої совки і лучного метелика може тривати до кінця червня (тривалість визначається метеорологічними умовами року).

Озима совка

Тому необхідно посилити спостереження за динамікою розвитку шкідників, що дасть змогу уникнути «неочікуваного» знищення гусеницями посівів сільськогосподарських культур.

Велике значення в обмеженні чисельності метеликів мають численні комахоїдні птахи, хижаки та паразити, зокрема яйцеїд-трихограма, яку використовують для біологічного методу боротьби.

Випуск яйцеїда – трихограми вогнівочної форми проводять на початку та за масового відкладання яєць  метеликами. При розтягнутому літі метеликів здійснюють додатковий випуск паразита в 3-4 прийоми з інтервалом 5-7 діб за сприятливих умов для розвитку трихограми (ГТК 0,9 – 1,2).

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Ни стыда ни совести 24.05.2020 23:39
К следующему году удвоим посевы подсолнечника и кукурузы. Пускай метелик подавится.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Ентомолог 24.05.2020 23:16
Цитую Ну все:
Пропали бджолы! Й ті, що ще повиживали в попередніх боях з шкідниками шляхом кроплень всього що можна з дельтапланів та дронів.

Цей дурацький комент явно писав контужений колорад. 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Ну все 24.05.2020 22:31
Пропали бджолы! Й ті, що ще повиживали в попередніх боях з шкідниками шляхом кроплень всього що можна з дельтапланів та дронів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 1 24.05.2020 22:16
надо натравить активистов во главе скухарчуком
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100