реклама

реклама

З метою розгляду пропозицій закладів вищої та фахової передвищої освіти Черкащини, фінансування яких здійснюється за кошти обласного бюджету, та обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців у 2020 році, відбулося засідання робочої групи в обласній державній адміністрації.

Участь у заході взяли заступники голови ОДА Юрій Лесюк та Роман Карманнік, керівники Департаменту фінансів, управлінь освіти і науки, охорони здоров'я, культури та охорони культурної спадщини, служби зайнятості, десяти закладів вищої та фахової передвищої освіти області. До фахового обговорення питань, від служби зайнятості, долучився директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

«Потрібно відроджувати престиж робітничих професій серед молоді», - очільник обласної служби зайнятості Григорій Дендемарченко під час засідання в ОДА

У вступному слові Юрій Лесюк означив стан справ у сфері вищої та фахової передвищої освіти Черкащини. Принагідно відзначив важливість зустрічі, адже погоджені обсяги мають задовольнити потребу економіки Черкащини і суспільства у кваліфікованих кадрах, забезпечити конституційне право громадян на здобуття освіти відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей.

«Сучасний ринок праці потребує кваліфікованих працівників з професійною освітою. Свого часу дещо був втрачений престиж робітничих професій. Молодь більш була зорієнтована на отримання вищої освіти за престижними, на думку багатьох, спеціальностями. Тому маємо перенасиченість ринку праці пропозицією робочої сили саме за спеціальностями фінансової, банківської справи, менеджменту.

Але досвід показує, що кваліфіковані робітники завжди будуть затребувані роботодавцями і мають більше шансів збудувати професійну кар’єру.

Про це свідчить статистика. Так, минулого року від роботодавців регіону надійшло понад 40 тис. вакансій, з них понад 55 % за робітничими професіями. Протягом січня-травня поточного року загальна кількість вакансій заявлених роботодавцями становила понад 14,4 тис., переважна частина з яких – вакансії за робітничими професіями

Служба зайнятості завжди враховує кадрові потреби роботодавців при організації профорієнтаційної роботи, особливо з молоддю та професійного навчання безробітних, які звертаються до нас у пошуку роботи.

Так, наприклад, минулого року професійне навчання проходили понад 6,2 тис. безробітних. Близько 600 безробітних проходили підготовку, перепідготовку з робітничих професій. Для підвищення свого професійного рівня понад 3 тис. безробітних навчалися на курсах цільового призначення, стажування безпосередньо на робочих місцях у роботодавця проходило 2,4 тис. безробітних. З початку поточного року професійне навчання організовано для майже 2,5 тис. осіб.

Організація професійного навчання під конкретні замовлення роботодавців гарантує високий рівень працевлаштування після проходження відповідного навчання безробітними. Так минулого року майже 99 % безробітних після проходження навчання відразу були працевлаштовані.

Варто відзначити, що служба зайнятості співпрацює не лише з навчальними закладами регіону та роботодавцями з організації стажування на робочому місці, а й використовує можливості центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. У 2019 році в таких центрах навчався 321 безробітний. Після закінчення навчання всі були працевлаштовані.

Також служба зайнятості тісно співпрацює з навчальними закладами регіону, які мають потужну освітню та виробничу базу. Щорічно пропозиції щодо участі у відборі навчальних закладів подають близько 20 закладів освіти. Слід зазначити, що випускників професійно-технічних навчальних закладів до служби зайнятості звертається менше, оскільки робітничі професії користуються більшим попитом у роботодавців регіону. Рівень працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів вищий, ніж у випускників вищих навчальних закладів.

Тому для забезпечення роботодавців кваліфікованими працівниками потрібно відроджувати престиж робітничих професій серед молоді», - прокоментував очільник обласної служби зайнятості Григорій Дендемарченко.

У ході засідання керівники закладів освіти обґрунтували обсяги замовлення на підготовку фахівців в очолюваних ними закладах.

Довідково: регіональне замовлення формується Управлінням освіти і науки обласної державної адміністрації за пропозиціями закладів вищої та фахової передвищої освіти державної та/або комунальної форм власності, погодженими зі службою зайнятості, з урахуванням прогнозних показників потреби в кадрах на регіональному ринку праці та обсягів видатків обласних бюджетів на зазначені цілі.

Відділ інформаційної роботи ОЦЗ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 ченчик 01.06.2020 07:06
ПТУ і в радянські часи не давали кваліфікованої освіти по вибраній професії. а тепер тим більше. Вся майстерність освоювалась на робочому місці, а де тепер ці місця.........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Из всех профессий 31.05.2020 18:56
Важнейшей для нас сегодня является укладчик тротуарной плитки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100