реклама

реклама

Південь України вже жнивує. За термінами і значимістю період жнив можна порівняти хіба що із сівбою, але це порівняння буде відносним, адже сівбу залежно від погодних умов можна певною мірою пересувати, а жнива — ні. Цей факт навіть зафіксовано у хліборобських приказках: «Весняний день рік годує», а «Жнив'яну годину й роком не поправиш».

106122241_3060721604022440_161251451381839475_o

Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометеорологічного центру Віталій Постригань.

Цьогоріч на полях Черкащини засіяно близько 250 тис. га ранніх хлібів. Однак, погодні умови змусили хліборобів похвилюватися за майбутній урожай. Досить згадати літньо-осінню посуху торішнього року, квітневі заморозки, часті літні зливи та шквальний вітер.

Весняно - літня вегетація відбувається за мінливої погоди. А фенологічних розвиток більшості сільгоспкультур наразі в області із випередженням середніх багаторічних строків на 1-2 тижні.

За агрометеорологічними прогнозами, цьогоріч на Черкащині очікується врожай ранньої групи зернових близький до рекордного!

Так, за спостереженнями агрометеорологів, на тестових полях області зерно озимої пшениці скрізь досягло молочної, а на окремих площах південно-східної частини, де вологозапаси грунту найнижчі - воскової стиглості та практично готове до збирання. Перехід від воскової до повної стиглості - це чисто фізичний процес і знаходиться в повній залежності від вологості повітря. В середньому цей процес становить 9-10 діб.

За статистикою, впродовж 30-35% терміну жнив, спостерігаються дощові дні в які збирати врожай неможливо. Найбільш складними жнива залишаються за 2004 та 2011 роками, коли опадів за 12-14 діб випало до 40% річної норми.

За синоптичними розрахунками, підсиханню зерна в кінці червня – на початку липня перешкоджатимуть періодичні дощі, тому хліборобам не слід зволікати з початком жнивної кампанії, адже одночасне дозрівання ранніх хлібів, як і торік, створить напруженість в її проведенні.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100