реклама

реклама

Піврічні підсумки роботи постійно діючих комісій з питань поводження з безхазяйними відходами озвучили в ОДА під час засідання обласної комісії. Його провели під головуванням заступника очільника області Юрія Безщасного. Йшлося і про безхазяйні невідомі, непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин (відходи пестицидів).

106187879_276787273556298_4785581996454429334_n

Нагадаємо, в усіх районах та містах обласного підпорядкування регіону, відповідно до розпорядження ОДА, діють 26 комісій з питань поводження з безхазяйними відходами.

Юрій Безщасний зауважив, що інформацію про роботу комісій та конкретні результати роботи мають подавати обласній комісії абсолютно всі районні державні адміністрації та міські ради. Аналогічні ж комісії мають бути створені й в обʼєднаних територіальних громадах.

– Це дасть розуміння ситуації на місцях, зокрема для подальшої роботи та вирішення проблемних питань стосовно поводження з безхазяйними відходами, їхньої утилізації, у цілому надання відповідних рекомендацій. Такі комісії мають бути створені й в обʼєднаних територіальних громадах – відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів». ОТГ натомість повинні усвідомлювати важливість роботи таких комісій та їхніх функцій, – сказав Юрій Михайлович.

За період цього року, як повідомила начальниця Управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олена Звягінцева, заяв про факти виявлення безхазяйних відходів на розгляд обласної комісії не надходило.

Загалом же в І півріччі цього року 8 місцевих комісій провели 12 засідань щодо безхазяйних відходів, 5 – не проводили, решта не поінформували Управління екології про результати. На засіданнях місцевих комісій розглядали здебільшого питання поводження з безхазяйними побутовими відходами, зокрема виявлення та ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ.

Окрім цього, на засіданні комісії в ОДА повідомили про поводження з безхазяйними невідомими, непридатними та забороненими до використання хімічними засобами захисту рослин (відходами пестицидів). Йшлося, зокрема, про ті, що зберігаються в Жашківському та Черкаському районах.

106005466_270201084063995_3856588610714824348_n

Так, за даними інвентаризації, проведеної минулоріч, на початок року в області у 12 складах зберігається 279,061 т невідомих, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. Зокрема на території сільських рад, сільськогосподарських підприємств та в спеціально створеному сховищі в смт Єрки Катеринопільського району.

Зауважимо, заходи щодо вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів і тари від них входять до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки.

Нинішнього року, в межах Програми, на знешкодження понад 30 тонн відходів пестицидів з 4-х районів області (Драбівського, Звенигородського, Монастирищенського, Тальнівського) в обласному бюджеті передбачили 1 727 тис. грн та майже 192 тис. грн – в місцевих бюджетах. Між тим, на сьогодні готують тендерну документацію для оголошення закупівлі послуги за процедурою відкритих торгів через систему ProZorro.

Йшлося в ході наради і про непридатні пестициди в Жашківському (с.Охматів) та Черкаському районах (у Дубіївці й Худяках). Це питання вивчать детальніше, зокрема й щодо визначення власника (правонаступника) тамтешніх відходів пестицидів та подальшої їх утилізації.

Пресслужба ОДА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100