реклама

реклама

На жовтень заплановане відкриття Черкаського обласного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, реконструкція якого після пожежі триває уже 5 років. Разом із відновленою будівлею містяни з нетерпінням чекають і на оновлену, сучасну і зручну площу перед драмтеатром, яка до цього слугувала місцем для проведення заходів, на ній містяни призначали зустрічі і просто відпочивали.

Tranzitna-zona

Про це пише «ВиЧЕрпно».

Щоб не вийшло як із фонтаном з янголятами перед Центром дитячої та юнацької творчості, низка громадських організацій запропонували долучитися до формування проєкту реконструкції площу, щоб її зовнішній вигляд максимально задовольнив усіх черкащан.

Протягом трьох місяців (з перервою на карантин) ініціативна група містян досліджувала стан площі та проводила опитування містян онлайн. Результатами їхньої роботи стали низка пропозицій як того, що має обов’язково бути присутнім на площі, так і того, чого категорично там не повинно бути.

Зокрема, громадські активісти запропонували поділити площу на такі зони: транзитна, адміністративна, культурна, затишна, активна. І запропонували, що саме в кожній з них має міститися.

Серед найважливіших аспектів, які мають вирізняти цю площу, вони виділили: це має бути простір для всіх, там повинно бути затишно, а, отже, Театральна площа повинна мати вдень затінок, а ввечері гарне освітлення, потрібно врахувати потреби людей з інвалідністю та маломобільних груп населення (тактильні доріжки, пологі з’їзди, зручні лавочки). Зелені насадження, які наразі є на площі, потрібно зберегти.

З повним варіантом презентації можна ознайомитися ТУТ.

Ще всередині травня ініціативна група передала створене ними технічне завдання до обласної державної адміністрації.

За інформацією, яку виданню надав заступник голови ОДА Дмитро Ляшов, наразі на площі здійснюються підготовчі роботи. Попередньо, на реконструкцію площі має піти близько 10 млн грн. Їх має надати Черкаська міська рада. Проте, поки що, ці кошти не виділені.

Тендерними процедурами генеральним підрядником, який здійснюватиме реконструкцію площі, визначено ПМ «Арсенал», який виконує ремонтні роботі і в самому театрі.

Який остаточний вигляд матиме Театральна площа, наразі сказати важко, відзначає обласний посадовець, адже ще відбувається обговорення спільно з проєктантами і представниками громадських організацій. Тож, цілком імовірно, що в уже наявний проєкт реконструкції площі будуть внесені актуальні зміни.

Дмитро Ляшов розповів, які пропозиції, на його думку, є прийнятними, а які вони змушені будуть відкинути.

– Зонування єдиного простору дуже складне, воно умовне, – сказав пан Ляшов. – У даному випадку, я наголошу, це не сквер і не парк, це Театральна площа, яка має трохи інше функціональне призначення. Це складова зовнішнього вигляду театру. Тому, наприклад, розміщення на ній, як пропонувалося, дитячого майданчика ми не вбачаємо доцільним. Сама будівля відповідає певним параметрам і стилю, тому і навколо має відчуватися певна величність! Ці питання дискусійні, ми будемо їх обговорювати. Більше того, ми готові ще раз цей проєкт благоустрою навколо театру виносити на містобудівну раду, — коментує Дмитро Ляшов.

За словами пана Ляшова, була пропозиція поставити біля флагштока мобільну сцену.

– Ми порадилися і дійшли висновку, що вихід з театру і майданчик перед ним можуть і так слугувати для проведення будь-яких заходів, — відзначає заступник голови ОДА.

Також була пропозиція змінити висоту флагштоку. Він зараз 7 метрів, пропонувалося зробити 12.

– Що саме вирішують ці 5 метрів, ніхто аргументувати не може. Потім, пропозиція, щоб плитка була в колір з тією, якою викладені тротуари. На мою думку, це не варто робити. Сам драмтеатр у пастельних тонах, колони з червоного граніту, — міркує заступник голови ОДА.

Була пропозиція проєктанта залишити зелені зони такими, якими вони є зараз (по обидві сторони драмтеатру, зі сторони вул. О. Дашковича і зі сторони вул. Симоненка). Пропозиція громадськості була врахувати стежки, якими ходять люди.

– Моя пропозиція — через ці зелені насадження зробити такі доріжки, по обидві сторони яких будуть лавочки, щоб люди могли в тіні відпочити, посидіти, почитати. Тому це дійсно слушне зауваження, яке я підтримую. Ми з проєктантом переговорили, він не проти, це не впливає на обсяги фінансування. Також ми цілком приймаємо пропозиції щодо достатньої кількості вуличних меблів, це лавочки і так далі, сучасного освітлення і можливості підзарядки гаджетів, — відзначає пан Ляшов.

Також на площі планували встановити пішохідний фонтан з підсвіткою (по стороні вул. Симоненка), проте наразі на нього немає коштів, тож на його місці буде квітник з лавочками навколо. До слова, громадськість виступила проти присутності на площі фонтану.

Tranzitna-zona-2

Administrativna-zona

Kulturna-zona

Aktivna-zona

Zatishna-zona

Анна Романенко

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #1 Михайло 10.07.2020 13:49
Дуже добре, що довгожданий довгобуд у вигляді реконструкції театру закінчиться, і навкруги приберуть всілякі базари та кіоски. Правильно, що не буде там дитячого майданчика. А лавочки потрібні для відпочинку. Аж не віриться, що це буде скоро, а не так. як з ще одним довгобудом за театром.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100