реклама
Sucurity Police

реклама

Півтора мільйона гривень із коштів гранту Українського культурного фонду піде цьогоріч на виготовлення 3D-моделі ландшафту унікального природно-історичного об’єкту – Трахтемирівського півострова, що на межі Черкаської і Київської областей.

62549b0eeb2887c303830343b1e4a5fd

Це буде перше в Україні застосування технології лазерного сканування поверхні землі з метою вивчення і збереження історико-культурної спадщини.

Як зазначила під час сьогоднішньої пресконференції начальниця управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть, реалізація цього проєкту зробить пам’ятки Трахтемирова більш привабливими для туристів. У свою чергу, науковці сподіваються під час створення 3D-моделі виявити нові археологічні пам’ятки і краще дослідити вже відомі.

IMG_20200723_100701

– Створення 3D-моделі відбуватиметься за допомогою лазерного сканування (технологія LIDAR*) ландшафту півострова харківськими фахівцями з літака чи з дрона, – розповів директор Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тарас Теліженко. – Археологи твердять, що таким чином з’являється можливість знайти кургани й оборонні споруди, про які раніше ніхто не знав. У Мексиці за допомогою технології LIDAR удалося знайти ціле місто, створене старовинною індіанською цивілізацією.

Залишки оборонних споруд скіфського часу на Трахтемирівському півострові


За словами начальника Черкаської експедиції Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Дмитра Куштана, LIDAR дозволить не лише знайти нові археологічні об’єкти, а й краще дослідити вже наявні. До речі, їх скануватимуть у кращій якості, ніж увесь півострів загалом. В останні десятиліття більша частина півострова поросла непрохідним густим лісом, тож побачити вже виявлені археологічні пам’ятки часто дуже важко. Тоді як LIDAR сканує саме рельєф місцевості, а не маківки дерев.

Роботи мають розпочатися приблизно через тиждень і триватимуть до кінця жовтня.

d5bc00a88fcdbec78bec3097a8543637

______________

*LIDAR – Light Identification Detection and Ranging.

Читайте також:

Трахтемирівський кут: сконцентрована історія України.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100