реклама

реклама

14 червня о 16-й годині в обласному художньому музеї відкривається виставка витинанок Віктора Співака під назвою «Символи мого народу». Про це «Прочерку» повідомили в художньому музеї.

Як інформують організатори, Віктор Михайлович Співак – відомий черкаський художник, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки архітекторів України. Він – живописець, графік, карбувальник, різьбяр, реставратор, плідно працює в монументально-декоративному та декоративно-прикладному мистецтві. Його твори неодноразово експонувалися на міських, обласних та Всеукраїнських виставках, в тому числі і в нашому музеї.


Народився Віктор Михайлович 5 липня 1940 року у селі Михайлівка Жмеринського району Вінницької області. У 1962 році закінчив Косівське училище прикладного та декоративного мистецтва (відділ художньої обробки дерева), а у 1970 році. Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва (факультет інтер’єру та обладнання, декоративно-прикладного мистецтва). Його вчителями в училищі були О. Соломченко, В. Гуз, М. Федірко, а в інституті - видатні українські митці М. Курилич,, Д. Крвавич,І. Добушинський.

Віктор Співак отримав призначення в Черкаси, де плідно працює вже більше 40 років. Він автор кількох десятків декоративних та тематичних робіт в техніках маркетрі, мозаїки, карбування, кованого металу, які прикрашають інтер’єри та фасади  багатьох державних установ. З мистецтвом витинанки Віктор Михайлович знайомий ще з дитинства, адже на Поділлі, звідки він родом, витинанки разом із розписами, тканими і вишитими виробами, різьбленими дерев’яними побутовими речами складали основу цілісного і неповторного інтер’єру української хати.

Але серйозно цим видом мистецтва художник захопився у 2005 році, працюючи викладачем на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва у Черкаському Національному університеті імені Б. Хмельницького.

У 2009 році вийшли друком підготовлені митцем методичні вказівки до вивчення курсу «Витинанки в декоративно-прикладному та образотворчому мистецтві України» для студентів вузів і коледжів. Більшість експонованих на виставці творів відображають світ символів українського народу: це різноманітні варіації «Древа життя», солярні знаки, стилізовані жіночі постаті, птахи, які здавна вважалися оберегами роду, народу.

Разом з тим, на основі давніх українських  витинанок, він розвиває нові орнаментальні мотиви, впроваджує сюжетну композицію й сучасну тематику. Його творам притаманні силуетне узагальнене зображення, лаконізм форми, обмеженість деталей, логічна відповідність між формою, матеріалом та технікою виготовлення.

Варто зазначити, що Віктор Михайлович Співак передає свої знання і досвід студентам Черкаського художньо-технічного коледжу, де працює викладачем декоративно-прикладного мистецтва.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 Сергій з Кривалівки 13.06.2012 20:26
Вітаю Віктора Михайловича з черговою персональною виставкою! Творчих успіхів, наснаги, натхнення!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100