реклама

реклама

Черкащанка Ольга Рачек учора викликала поліцію в дитячу стоматполіклініку Черкас, вимагаючи віддати їй медичну картку своєї доньки.

2_cr-417629


«Дитяча стоматполіклініка явно приховує, хто саме направив мою дитину на видалення четвірок (здорових зубів). Карточка на столі, але не показують. Викликала поліцію», – писала про ці перипетії у фейсбуці черкащанка.

Історія почалася нещодавно, її донька вступила до польського ВНЗ, але вчитися не змогла, бо почалися проблеми з зубами.

«4 роки назад я відвела свою дитину до ортодонта. Для виправлення прикусу. Лікар завірила, що єдине - що потрібно зробити - видалити 2 премоляри (четверті зуби) верхньої щелепи. Ми просили поставити брекети без видалення, але лікар сказала, що без видалення нам все одно не обійтись. При цьому лікар НЕ ЗРОБИЛА ЖОДНИХ ЗНІМКІВ або обстежень. Все робила «на глаз». Півтора роки тому, за її словами, лікування завершилось, хоча дірки після видалення до кінця не затягнулися. І тут почалося: поступово обидві щелепи зсунулись назад», – пише в фейсбуці Ольга Рачек.

Директорка КНП «Черкаська міська дитяча стоматологічна поліклініка» Валентина Беззубенко закиди Ольги Рачек відкидає.

– Пані Ольга прийшла до мене, цікавлячись інформацією про видалення двох постійних зубів її дитині в 2016 році, – каже Валентина Анатоліївна. – На видалення направив лікар-ортодонт. Уся необхідна облікова документація, в тому числі й підпис мами, зафіксована в медичній картці. Єдине чого немає там – самого направлення лікаря-ортодонта на видалення зубів. Думаю, це через те, що ортодонт був не з нашого закладу. Наскільки я зрозуміла, мама дитини передусім хотіла дізнатися прізвище лікаря-ортодонта. Пані Ольга вимагає видати їй картку, щоб отримати інформацію про здоров’я її дитини. Звичайно, пацієнт в Україні має право отримати медичну інформацію про себе – відповідно до статей 32, 34 Конституції України, статті 285 Цивільного кодексу Україну, статті 39 Основ законодавства України. Але дочка пані Ольги – повнолітня, у травні їй виповнилося 18 років. Таким чином, право на отримання медичної інформації про її здоров’я має тільки вона. Крім того, є чинний наказ Міністерства юстиції і Міністерства охорони здоров’я №578/5, в якому ідеться про те, що обліково-статистична документація зберігається у амбулаторному закладі 5 років.

Валентина Анатліївна наголосила, що, відповідно до законодавства і медичної етики, інформація про стан здоров’я є конфіденційною й потребує обережного до неї ставлення.

Директорка стоматологічної поліклініки твердить, що отримати будь-яку наявну медичну інформацію (копію з карточки) про себе дочка Ольги Рачек може, написавши відповідну заяву. Вона також додала, що і медичні працівники, і поліцейські були шоковані фактом виклику правоохоронців у медзаклад.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #1 Ах, как это символично! 17.09.2020 12:18
"Директорка КНП «Черкаська міська дитяча стоматологічна поліклініка» Валентина Беззубенко". На своему місці товаркиня!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100