реклама
Sucurity Police

реклама

Учора Євросоюз вперше з 1996 року відкрив свій ринок аміачної селітри для продукції з України, скасувавши дію загороджувальних мит. Українським заводам, власником яких є бізнесмен Дмитро Фірташ, є за що поборотися – до введення мит вони займали близько 4% ринку країн ЄС ємністю майже 3 млрд євро на рік. Правда, виробникам поки рано радіти – європейські компанії вже пообіцяли подати апеляцію і добитися продовження дії мит, повідомляє «Коммерсантъ. Украина».

З учорашнього дня в ЄС припинили діяти додаткові мита на імпорт нітрату амонію (аміачної селітри) з Україною. Обмеження були введені ще в 1996 році.

– Тоді це рішення пролобіювали місцеві виробники міндобрив, – говорить президент Союзу хіміків України Олексій Голуб.

Тепер українська продукція може імпортуватися із загального ввізного мита в 6,5% від митної вартості (близько 16 євро, виходячи з цін на українську селітру на умовах FOB Чорне море). До цих пір за цією ставкою міг експортувати свою продукцію тільки один виробник – черкаський «Азот», і то в рамках квоти близько 30 тис. т на рік, а поставки понад цей обсяг і для інших виробників обкладалися додатковим митом у розмірі 29,26-33,25 євро за тонну. Для порівняння, ємність європейського ринку – близько 10 млн. т, або близько 3 млрд. євро в нинішніх цінах.

Власником усіх українських виробників аміачної селітри є Ostchem Holding, що входить в Group DF Дмитра Фірташа. У неї входять концерн «Стирол», черкаський і сєверодонецький «Азот», а також «Рівнеазот». Обсяг виробництва аміачної селітри в 2011 році – 2,44 млн т.

Українські підприємства неодноразово намагалися відмінити дію мит. У 2006 році черкаський «Азот» навіть домігся початку розслідування, яке могло привести до перегляду обмежень. Але в 2007 році дію мита було продовжено. Лише в 2008 році завод спільно з російськими «Акрон» і «Єврохіму» (їх продукція також обкладалася додатковим митом) отримав квоту на імпорт аміачної селітри в ЄС в обсязі близько 100 тис. т.

Керуючий директор NF Trading (швейцарський трейдер Ostchem) Дмитро Глебко каже, що скасування мит стала для компанії «приємним сюрпризом».

– Це не просто відкриття кордонів. Відсутність мит зробить українську селітру більш конкурентною на найбільших ринках ЄС, – зазначив він.

– Попит на українську продукцію є навіть зараз, незважаючи на дію загороджувальних мит, – стверджує директор з маркетингу, стратегічного аналізу і планування Ostchem Марія Беззубова.

Ostchem готова претендувати на суттєву частку європейського ринку, зазначає пані Беззубова. На момент введення антидемпінгового мита українські імпортери аміачної селітри займали близько 4% ринку країн ЄС.

– Європейський ринок аміачної селітри – найбільший в світі, це 20% світового споживання нітратів, – говорить вона. – Крім того, європейський ринок є преміальним з точки зору ціни, а вигідне географічне положення наших активів – важлива конкурентна перевага в боротьбі за частку на цьому ринку.

Відкриття ринку ЄС саме зараз вигідно для українських експортерів, вважає головний аналітик компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук. За його оцінками, вже в липні надлишок селітри на внутрішньому ринку перевищить 100 тис. т.

– Цей товар необхідно буде десь розміщувати, а український ринок навіть напередодні сезону не в змозі його освоїти, – відзначає він. За словами експерта, поточна вартість аміачної селітри на ринках Західної Європи становить 260-280 євро за тонну (близько $ 330-350). Для порівняння, українська аміачна селітра продається по $ 310 за тонну (FOB Чорне море) і $ 330 за тонну (DAF кордон України-ЄС).

Але українським виробникам поки рано радіти. За правилами ЄС антидемпінгові обмеження можуть бути продовжені в разі подання апеляції зацікавленими особами протягом двох тижнів. Учора в Європейській асоціації виробників добрив (EFMA) пообіцяли подати таку заявку і добитися продовження антидемпінгових обмежень щодо української продукції.

– Промисловість ЄС здатна дуже швидко захистити свого виробника за допомогою відомих контролюючих статистичних систем і торгової експертизи, – йдеться в повідомленні асоціації.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100