реклама
Sucurity Police

реклама

В ОДА впритул зайнялися планом управління твердими побутовими відходами, адже стан сміттєзвалищ критичний. Так, Золотоніський полігон ТПВ вже перевищив ліміт по роках функціонування і по експлуатації, бо має більше сміття, ніж проектна спроможність.

IMG_20201006_095340

Сьогодні голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук виїхав на полігон твердих побутових відходів у Золотоношу, де провів зустріч з представниками влади міста та області для вирішення ситуації зі сміттям.

Йдеться про «Регіональний план управління відходами області до 2030 року». Документ запропонують на розгляд обласних депутатів уже на найближчій сесії.

У ОДА зазначають, що відповідно до «Стратегії області на період до 2020 року» – є підвищення рівня екологічності краю, окрім того, ухвалена у 2017 році урядом Національна стратегія управління відходами до 2030 року має серед завдань введення в експлуатацію сміттєпереробних ліній та заводів.

IMG_20201006_100458

– Щорічно в області утворюється близько 300 тисяч тонн твердих побутових відходів, – пояснює голова ОДА Сергій Сергійчук. – Полігони переповнені, що завдає шкоди людям і довкіллю. Необхідно впроваджувати роздільне сміття та будувати підприємства із переробки відходів, залучати інвесторів. Для цього треба пропрацювати Регіональний план, запропонувати на сесію. Сподіваюся, депутати дбатимуть за населення так, як вони це кажуть перед виборами. Сподіваюся, новому сміттєпереробному заводу на Черкащині бути. Але такому заводу, який не завдаватиму шкоди повітрю та мешканцям. А реалізація Регіонального плану збільшить обсяги утилізації відходів до 70%.

Міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський також очікує на розробку Регіонального плану, бо каже, що інвестор не так легко готовий тратити кошти. Але коли буде розроблений і затверджений план, то можна буде говорити предметніше.

Директор КП «Міський водоканал» (багатофункціональне комунальне підприємство, одна з функцій якого експлуатація полігону твердих побутових відходів) Сергій Кузнєцов, зауважує, що золотоніський полігон побудований у 1956 році і розрахований на 585 тисяч тон. На сьогодні ліміт перевищено що по роках експлуатації, що по накопиченню. І, наприклад, на 1 січня 202о року накопичення склало 664 тисячі тон.

IMG_20201006_094816

– У 2015 році золотоніською міськрадою було замовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію полігону, у 2016 році отримано експертний висновок, заплачено 525 тисяч гривень. І кошторисна документація передбачала реконструкцію вартістю більше 19 мільйонів. У 2016 році було виділено більше 3 мільйонів, їх освоєно, розпочато будівництво нової ділянки. Але за ініціативою нардепа Владислава Голуба було порушено кримінальну справу, документи вилучені, триває процес. Але з роками і норми змінилися, тож потрібно коригування, звісно це потягне нові кошти. Відповідно, до нових екологічних коштів, до нових євро стандартів може бути реконструкція обрахована на більшу суму, – зазначає керівник КП.

Як поінформувала заступник начальника управління екології та природніх ресурсів Черкаської ОДА Людмила Довга, на території області є 21 полігон та 456 сміттєзвалищ. Усі мають схожий стан з Золотоніським полігоном. Ухвалення та упровадження Регіонального плану – необхідний крок на шляху до будівництва заводу. Він дозволить запровадити комплексний підхід до вирішення питань із відходами з урахуванням фінансової спроможності громад, тарифної політики та логістики.

IMG_20201006_101047

–  Спільно із міською та районною владою Золотоніщини, профільним департаментом наступного тижня проведемо нараду, на яку плануємо запросити й іноземних партнерів, – підсумував Сергій Сергійчук.

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 Solid/ 07.10.2020 09:20
на 2-му фото Куди так бадьоро марширують?
Смітник розгрібати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Черкасчанин 07.10.2020 09:06
Цитую Миколка Зібров:
Та збудуйте ви вже нарешті сучасний сміттєпереробни й завод, в чому проблема?

Вы шо,а как же цирк с громадськими слуханнями,а активисты на гастролях,а страшные сказки про загрязнение заводом окружающей среды( при том,что от полигона вреда в разы больше).А ВЫ говорите - в чем проблема....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Solid/ 07.10.2020 08:38
Цитую Миколка Зібров:
Та збудуйте ви вже нарешті сучасний сміттєпереробни й завод, в чому проблема?

Навіщо?
Та Помийниця ж поза межами міста. Й навіть поза межами Золотоніської ОТГ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Миколка Зібров 07.10.2020 08:00
Та збудуйте ви вже нарешті сучасний сміттєпереробни й завод, в чому проблема?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100