реклама

реклама

Свого часу було правилом гарного тону мати на полиці томики старого доброго Брема, «Життя комах» Фабра чи «Птахів Америки» Одюбона. Вже в радянську добу таку функцію виконував семитомник «Життя тварин» або шеститомний «Світ тварин» Акімушкіна.

В наш час полиці книгарень пропонують багато гарно ілюстрованих, але, на жаль, часто погано перекладених чи вичитаних в плані термінології і змісту, енциклопедій і довідників.

rozpovidi-pro-tvaryn-480x600

І ось днями отримав «Розповіді про тварин та їх назви» відомого в Україні орнітолога, спеціаліста з хижих птахів і нашого земляка Максима Гаврилюка та лінгвіста Кирила Булаховського, – пише в «Фейсбуці» черкащанин Сергій Пасічник.

Скільки ніг у восьминога, чи існують комахи-відьми, у яких комах ідеальна талія, хто такий монстр з дев’ятьма очима, які рептилії плачуть гіркими сльозами за своїми жертвами, чи реальний птах із країни чудес, у якого звіра заборонена назва — про все це та багато іншого можна прочитати на сторінках цієї книги.

rozpovidi-pro-tvaryn-480x600

Наталія Атамась пише: "Фішка цієї книги - це старі кольорові малюнки художників, ілюстраторів та натуралістів 16-19 століття, і їх не просто багато у книзі, а ДУЖЕ багато. Вони прикрашають форзаци, текст, розвороти, рубрикацію і поля. Ці малюнки і гравюри у оригіналах наймовірно деталізовані, декоративні та реалістичні, отже на папері таке різноманіття та кольори потребують бездоганної поліграфії. Видавництво "Апріорі" з цим чудово упоралося. Мелований папір, міцна обкладинка, якість друку - все на найвищому рівні, що звісно, позначилося на ціні.

Дизайнер та верстальник гарно попрацювали, розміщуючи все це образотворче багатство на сторінках. Шрифт та рубрикація теж дуже приємні.

...Автори йдуть по всьому тваринному царству від кишковопорожнинних до ссавців. На кожну групу від 5 до 30 сторінок, найбільше звісно, дісталося птахам. Розділи щодо хребетних поділено на невеличкі главки, у кожній розказується про якийсь цікавий з точки зору авторів вид - зозулю, колібрі, дронта, страуса, пінгвіна, або у випадку ссавців - лемур, бобер, вовк, верблюд, жираф і так далі. Як можна бачити, фауна України є, але не домінує у книзі, для хребетних це десь третина нарисів.

Глави невеликі, побудовані доволі стандартно, схоже на Акімушкіна: "живе, харчується, розмножується". Далі йдуть якісь цікавинки про вид або групу і лігвістична частина, яка пояснює, звідки взялася назва істоти або групи (наприклад, для комах - "жуки", "метелики", "цикади" і так далі). Написане це все дуже простою мовою, для дітей, які почали предметно цікавитись тваринним світом, але ще не заглибились у нього.

... якщо ви не знаєте зоології взагалі на рівні "вважаю, що павук - це комаха", то вам ця книга теж стане у нагоді при спілкуванні з вашою просунутою та допитливою дитиною. Зможете підтримувати розмову на рівних, разом передивлятися бомбічні малюнки і пояснити, чому ропуха називається "ропуха".

Слід відмітити, що це перша така книга українських авторів, вона безпрецендентна. ... її зоологічний зміст позбавлений різних прикрих помилок та дивних моментів, які часто бувають у дитячих книжках про природу.

Загалом це дуже гарний подарунковий варіант для дитини 7-12 років, що цікавиться живою природою, та й для багатьох дорослих теж. Особливо рекомендую для прискіпливих з бездоганним художнім смаком."

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100