реклама

реклама

Голова Черкаської ОДА взяв участь у виїзній нараді за участі народних депутатів України, представників Міністерства оборони, місцевої влади Монастирищенського району. Під час наради обговорили можливість розміщення на базі архітектурно-ландшафтного комплексу «Садиба Даховських» музею Історії Українського війська.

DSCF4630-1536x1024

Про це повідомляє пресслужба ОДА.

Леськівський замок – у ТОП-10 найкрасивіших замків та фортець України. Палац збудований в 50-х роках ХІХ ст. на зразок замку Казимиром Даховським на місці давньої резиденції його діда також Казимира Даховського. Палац оточував англійський парк, багато дерев були збережені ще зі старого парку. В палаці була колекція старовинних тканин, на які була виділена спеціальна кімната. Крім того, тут містилося кілька десятків картин, колекції східної та європейської порцеляни. Садиба складалася з палацу, службових флігелів, приміщень для слуг. Даховські захоплювалися конями, тому побудували в садибі і стайні.

– Це унікальне історичне місце, де знімають фільми та відеокліпи. Проте зараз замок і територія – в занедбаному стані. Будівлі руйнуються, мальовнича територія заростає бур’янами… Хочемо це змінити. Спільними зусиллями, – говорить голова Черкаської ОДА Сергій Сергійчук. – Хочеться, щоб цю красу бачили якомога більше людей.

Планується розділення музею на дві зони – історичну та паркову. В історичній частині розмістилися б зали для демонстрації музейних колекцій.

У парковій – заповідна та виставково-рекреаційна зони, зокрема виставки техніки, зброї, тут є чудовий майданчик для реконструкції боїв, проведення культурно-освітніх івентів.

Сергій Сергійчук озвучив перші кроки для створення музейного комплексу:

- створити та зареєструвати державний ландшафтно-парковий музей;

- розробити наукову концепцію та затвердити Міністерством оборони України;

- реконструювати будівлю та облаштувати територію. Саме облаштування території вважаю першочерговим;

- далі – реконструкція та формування музейного зібрання.

– Цей музей може стати цілісним унікальним комплексом, який демонструватиме історію українського війська у боротьбі за незалежність країни. Та одночасно відновить унікальну історичну пам’ятку ХІХ століття. Хотілося б, щоб це був музей із використанням сучасних інтерактивних смарт-технологій, які вже давно застосовують за кордоном, – додав Сергійчук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Садибу Даховських" ("Леськівський замок") включено в число 5 пам'яток Черкащини, які планується відновити в рамках програми "Великого будівництва" культурної сфери в наступному році.

DSCF4607-1536x1024

DSCF4688-1536x1024 

DSCF4641-1536x1024

DSCF4631-1536x1024 

DSCF4616-1536x1024

DSCF4618-1536x1024

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Roman 16.10.2020 06:58
уже обещали !!! ну посмотрим )))) до чего дойдёт !!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Кошторис 15.10.2020 13:22
Може стати, чи стане? Все залежить від наявності великих коштів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100