Агрометеорологічні умови для сівби та розвитку озимих культур під урожай 2021 року, як і для збирання врожаю пізніх та технічних, по території області були цілком сприятливими.

art856_1

На площах Лівобережжя та окремих центральних районах області повністю знято проблему ґрунтової посухи (завдяки періодичним дощам),  зволоження ґрунту підтримується на рівні задовільних та оптимальних значень.

У західній половині області запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами достатні та оптимальні (21-33 мм), водночас на площах її східної половини – недостатні для кінця осені (14-20 мм).

Зволоження ж метрового шару на більшості площ сформувалося одне із найгірших за останні роки (40-80 мм, що в 1,5-2,3 рази менше середніх багаторічних значень). При цьому основна волога зосереджена у верхньому 20-40 см шарі ґрунту. Лише на окремих площах західних районів області (Жашківський, частина Монастирищенського та Христинівського), міститься 120-130 мм, що в межах середніх багаторічних значень.

За оцінками агрометеорологів (здійснюють моніторинг стану посівів на тестових полях) стан озимих зернових в області добрий. Більшість посівів знаходяться у фазі кущіння (висота рослин 11-19 см), густота добра (380-490 рослин на м2 та 800-924 стебел на м2), кущистість 2 стебла на 1 рослині.

Тож перспектива успішної перезимівлі з огляду на це є досить оптимістичною.

За інформацією Черкаського  обласного центру з гідрометеорології

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100