реклама
Sucurity Police

реклама

Сьогодні в Україні – День пам’яті жертв Голодоморів. У Черкасах 28 листопада з нагоди вшанування жертв Голодомору відбулася панахида за померлими та покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодоморів (Соборний сквер, вул. Смілянська), опісля Черкаси долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» (Соборна площа) і виклали хрест з лампадок, а тоді кожен охочий мав змогу виступити. У цей час збоку від площі молодь на скейтах і велосипедах гиготіла і всіляко виявляла свою повну байдужість до вшанування пам’яті померлих.

05

На молебні Митрополит Черкаський та Чигиринський, владика Іоан у виступі сказав, що комуністична ідеологія має бути заборонена. Окремо зауважив, що до такого країну міг довести атеїстичний режим, у якого не було Бога.

– Заморені голодом багато мільйонів українців, які могли б жити, дітей родити, зробити добрі справи, приумножити багатства держави. Зараз ми можемо вільно говорити про нашу історію, наживати причини трагедії. Я б хотів все ж підкреслити головну причину – це відхід від віри і Бога, це втрата духовних цінностей. «Мы наш, мы новый мир построим, Кто был никем — тот станет всем!» І цей ніхто і винищив мільйони українців. Серед катів були й українці, які теж пішли на жахливі злочини. Хоч керівники їхні сиділи в Москві і зараз там сидять і готові знищувати все українське. Але наші воїни зі зброєю в руках захищають наш спокій. Радіймо, що можемо бути нагодованими, одягненими, сидимо в теплі. Все ж нам треба дякувати Богові, що зараз ми маємо українську церкву і українську державу, – сказав владика Іоан.

3

Професор кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Присяжнюк зазначив, що Голодомор – національна трагедія.

– Мені, як працівнику вищої середньої школи, інколи прикро чути, що дітям про цей жах не треба розповідати, бо ми їх травмуємо. Але ще прикріше чути від старшого покоління чути думки, нібито українці самі себе гнобили і морили голодом. Соромно за такі слова… Насправді ж ми маємо говорити правду. Навіть я, хоч і не стара людина, а зачеплений Голодомором, бо четверо братиків і сестричок моєї мами померли… Таких родин багато. Тож важливо знати правдиву історію, передавати її наступним поколінням, а не вестися на ті фальшиві історичні розповіді, які підкидає північний сусід, – зазначив Юрій Присяжнюк.

Він наголосив, що треба пам’ятати не лише жертв Голодоморів, а й пам’ятати катів народу.

Заступник голови Черкаського міського голови Ігор Волошин на заході зазначив, що такі зібрання громади необхідні для того, щоб не забувати невинно убієнних.

– Дуже багато вже зібрано інформації про ті страшні роки. Ми ж повинні це все пам’ятати, переносячи на сучасні реалії. Я вважаю, що геноцид України продовжується. Але він має зараз інші реалії – починаючи від війни на сході України, від тих реформ, які бачимо в нашій державі. Українським сім’ям все менше вдається знайти роботу, а немає роботи – немає що їсти. Коли ми сьогодні збираємося, то повинні передавати інформацію наступним поколінням, щоб вони знали про сторінки історії. Вічна пам'ять невинно убієнним українцям, – сказав Ігор Волошин.

06

Громадська діячка, новообраний депутат міськради Любов Майборода пригадала, як 12 років тому з Соборної площі знесли пам’ятник Леніну, який був катом.

– Безперечно, голодомор – це найтяжчі дні в житті нашої країни. Давайте згадаємо, що десятиріччями правда про голодомор замовчувалася. Сьогодні прийшло мало людей, але робилося все, щоб про голодомор не говорили, а хто говорив, того садили в тюрми, або психіатричні лікарні. І лише в1988 році була створена урядова комісія в США, яка назвала голодомор геноцидом. І це зробив уряд Сполучених штатів. Після цього аж через 18 років був прийнятий закон про голодомор. Не в останню чергу завдяки Віктору Ющенку. Як важко змінювати свідомість людей? І тому сьогодні, згадуючи про невинно убієнних, скажемо, що нічого немає страшнішого, ніж смерть від голоду. Які б зараз не були складні часи, їх не можна ставити ні в яке порівняння з Голодомором. Окрім того, голодомор був ударом по свідомості нації. Це був удар по генетичному кодові українця. Селяни, які були самодостатніми, були знищені як клас. Тому важливо продовжувати національне відродження! Це є наша стратегічна лінія! У цьому контексті слід згадати і нашого земляка В’ячеслава Чорновола, і Стуса, який помер за Україну. Не можна їх зрадити. І є різниця, якою мовою розмовляти, по яких вулицях ходити, і які свята святкувати! Коли керівники держави кажуть, що головне, щоб було олів’є на столі, то це прикро. Держави не згуртовуються на олів’є. І прикро, коли в обласній раді чи міській раді на нарадах важко почути українське слово. Мабуть, це і є прихильники олів’є. Але треба продовжувати працювати. І пам’ятати минуле, – наголосила Любов Майборода.

1


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+7 #1 Тетяна Сахно 28.11.2020 21:53
Місто в лабетах бездуховності. Де працівники мерії, ОДА?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100