реклама

реклама

Фахівці Черкаського обласного онкодиспансеру закладають традиції успішної трансплантації. Тут вже вдруге провели родинну трансплантацію нирки. Пересаджували орган від матері Надії до доньки Віри. Нині пацієнтки почувають себе добре та готуються повертатися додому – на Кіровоградщину.

DSC_0069-1-scaled-e1608042127839

Про можливість провести таку операцію на Черкащині Віра дізналася з новин. Відзначає – рішення скористатися таким шансом родиною ухвалили миттєво і вже через декілька днів здавали перші аналізи в лікарні та проходили обстеження в Черкасах. Нині ж вже понад три тижні перебуває в онкологічному диспансері та відновлюється після операції.

DSC_0075-scaled-e1608042198891

– Щаслива, що операція відбулася і провів її Роман Петрович Морару-Бурлеску, – каже дівчина. – Зараз почуваю себе чудово. До того я чотири роки була на діалізі. Це скоріше не життя, а існування. Ти живеш від діалізу до діалізу, це постійні дієти та контроль рідини. Поїхати кудись взагалі не реально. Те, що відбулося, для мене – це диво. Зараз хочеться розповісти про свою успішну операцію, аби люди знали, що це можливо зробити в Україні, в Черкасах. Коли повернуся додому обов’язково розповів про свій досвід іншим діалізним пацієнтам Кропивницького.

Сам хірург Роман Морару-Бурлеску зауважує, що трансплантологія – це складна спеціальність. Адже треба не тільки провести успішну операцію, а й «вести» свого пацієнта надалі. Зокрема, надавати консультації та допомогу з імуносупресивної терапії. Втім, не зважаючи на специфічність роботи, в обласному онкодиспансері на досягнутому не збираються зупинятися. Тут уже працюють над відкриттям відділення діалізу для обслуговування онко- та трансплантаційних хворих. Нині тут тривають ремонтні роботи.

Окрім двох пересадок нирок за цей рік в онкодиспансері провели більше 30-ти операцій з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку. Такі результати очільник закладу Віктор Парамонов називає помірковано успішними та закладає плани на наступний рік. Визнає, державна підтримка та органів місцевого самоврядування у цьому питанні надважлива.

– Не можу сказати, що проведення операцій з трансплантації для нас стають буденними, а від того менш складними, ні, але ми все одно розвиватимемо цю галузь медицини й надалі, аби наші пацієнти оперувалися в Черкасах, – зазначає Віктор Парамонов. – Наше гасло: «Не зашкодити пацієнту». Як правило, для операцій ми обираємо людей, які пройшли певний шлях хвороби. За рік ми фактично врятуємо 35 життів, адже у планах до кінця року ще дві операції з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку. Серед них переважає молодь. Всі мають однакове право на життя, втім йде відбір перспективних у плані одужання пацієнтів. Ті 37,5 млн грн, що нам виділив Уряд двома траншами саме на трансплантацію, витрачені не марно. Наші двері відкриті для пацієнтів з усієї України.

DSC_0066-scaled-e1608042085377

Готувалися до запуску трансплантації на Черкащині декілька років поспіль. Цьому передувала кропітка робота з підготовки обласної програми, навчання медичних фахівців, облаштування медзакладу необхідним обладнанням.

– Ми рухалися до цього не один рік, – констатує заступниця очільника області Лариса Кошова. – Знайшлися ті однодумці, медичні фахівці, які готові працювати у цій царині, надалі навчатися та розвиватися. Сподіваюся, наступним у переліку закладів Черкащини, де проводитимуть якісні та успішні операції з трансплантології, стане обласний кардіоцентру. Зараз тут готуються до проведення операцій з трансплантації серця. Це – амбітні цілі, але, певна, їх ми зможемо разом реалізувати, не зважаючи на багато роботи, яка ще очікує нас попереду.

Водночас в обласному онкодиспансері намагаються максимально надавати допомогу хворим з онкологією. До кінця року тут пролікують близько 14-ти тисяч пацієнтів. Не зважаючи на труднощі 2020-го року, в закладі допомогли навіть більшій кількості осіб, ніж торік.

За словами голови Черкаської ОДА Сергія Сергійчука, трансплантація для пацієнтів – безкоштовна. Держава покриває витрати закладу.

– Нещодавно онкодиспансеру спрямували ще 2,3 млн грн, це кошти області, – додав Сергійчук. Та подякував депутатам обласної ради за підтримку сфери медицини.

Пресслужба ОДА

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 ,батько 16.12.2020 18:15
Сину пересадили нирку місяць тому. А препарати, що супроводжують пересаджену нирку, пропонують купувати за власні кошти. Потрібні сотні тисяч.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100