реклама

реклама

Пам’ятник митрополиту Василю Липківському у Черкасах нині перебуває в аварійному стані. На ньому лущиться фарба, з пам'ятного напису зникають літери, а сам пам'ятник провалюється під землю, пише Суспільне.

ac937e17d30571e8

Краєзнавець Сергій Ганницький розповів, що пам'ятник у січні 2019-го особисто відкривав експрезидент України Петро Порошенко. Скульптура обійшлася у пів мільйона гривень, але вже кілька місяців, як руйнується.

Від напису "Митрополит Василь Липківський" на пам'ятнику повідпадали металеві літери, не в кращому стані й слова на плиті поруч – букви позатиралися. Краєзнавець Сергій Ганницький зауважує, що все сталося тому, що час минає, а пам'ятник не доглядають:

"Уже від плину часу почали затиратися літери, не весь текст можна зрозуміти".

f21198cdb41abed3

Навряд чи містяни зможуть розібрати, що це за чоловік. А постать, зауважив краєзнавець, незвичайна:

" 22 травня 1919 року у Києві разом із хором під орудою Миколи Леонтовича він відслужив першу літургію українською мовою. Тобто фактично це були перші кроки, що були зроблені по створенню Української православної церкви ".

Народився митрополит на Уманщині. Три роки працював у черкаській гімназії (нині музколедж). Тому саме тут його й увічнили у камені.

"Пам’ятник Василю Липківському звели на території музичного училища і, як розповів його директор, робили це дуже швидко, йшов сніг і дощ. Тож майстри, які встановлювали скульптуру, від опадів рятували її плівкою", – розповів краєзнавець.

Де встановлювати пам’ятник – ніхто не запитував. Розорали клумбу і почали роботи, зазначив директор музколеджу Валентин Хороший. Йому показали лише рішення міськради.

"У одну мить прийшов трактор. Раз-раз, поламали все. Чому? Тому, що готове місце. Тобто дешевше його було будувати. Було зрозуміло, що він буде облущуватися, що будуть відпадати букви, що ґрунт буде сідати", - розповів директор.

b785490f8585c976

Пам’ятник будували до створення Української помісної церкви, пояснив митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан:

"Тоді головою обладміністрації був Юрій Олегович Ткаченко, він, як людина віруюча, теж пройнявся цією ідеєю і вирішив сприяти реалізації, але, звичайно, не за бюджетні кошти".

5bc4017725d5b244

Пам’ятник збудували за гроші вірян. Їх збирала церква й він обійшовся у пів мільйона гривень, зауважив владика Іоан. Але взяти його на свій баланс не могли, бо земельна ділянка – не їхня. Тому документами займалася міська й обласна влада.

"Велися ці процеси. Але вони не були доведені до кінця. Тому, що тоді несподівано приїхав Порошенко Петро Олексійович, поміняв голову ЧОДА", – розповів владика Іоан.

Відкривали пам’ятник 18 січня 2019 року. Тоді на зустрічі з президентом і митрополитом Епіфанієм були сотні містян, пригадала черкащанка Оксана Голій. Зараз розчарована, що пам’ятник, який так урочисто презентували, руйнується:

"Краще б вже за ці гроші збудували щось для дітей чи парки розвивали. Або на реконструкцію музколеджу їх витратили".

2f0a52f4d491d46c

На баланс Черкасам пам’ятник ніхто не передавав. Усім займалася обласна адміністрація, телефоном розповів головний архітектор міста Віталій Чернуха:

"Вони були замовниками цього будівництва. А після того, як вони його зробили – повинні були його здати в експлуатацію і передати комусь на баланс. Тому всі питання, я б задавав їм".

Керівник Обласного управління архітектури та містобудування Василь Дмитренко поспілкуватися із Суспільним на камеру не зміг. Хоча обіцяв прокоментувати ситуацію. Телефоном розповів: пам’ятник і не на їхньому балансі, але нині це питання вирішують.

43bf5bb54deed8bb

А поки пам’ятник нічийний, літери на ньому власним коштом відреставрує церква, зауважив Владика Іоан. Нині вже шукають гравіювальника, який зробить такі літери, щоб не можна було їх зняти звідти.

реклама

Коментарі  

 
+1 #14 Файна 09.01.2021 05:48
Сказочная цена памятника
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #13 BAD 08.01.2021 23:42
"Тоді головою обладміністраці ї був Юрій Олегович Ткаченко, він, як людина віруюча, теж пройнявся цією ідеєю і вирішив сприяти реалізації, але, звичайно, не за бюджетні кошти".
—- «Ботічеллі» пройнявся тією ідеєю так само, як і майданчиком на Панському і злітною смугою в аеропорту, та ще багато іншими, про які ще згодом стане відомо!..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 Перехожий 08.01.2021 23:28
Пам'ятник Володимиру Великому поставили у 1853 році, Богдану Хмельницькому у 1888 році і ніяких букв там неповідпадало, і фундамент не просів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #11 Solid/ 08.01.2021 17:18
Достойний памятник Достойній Людині.
недостойні ж і відкривали недостойно.
Інакше не можуть. В них ВСЕ на брехні й лицемірстві.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #10 Solid/ 08.01.2021 17:04
"Уже від плину часу почали затиратися літери"... ***ц як натхненно щиро пафосно можна халтуру відмазати.
Аж Рік "сплило". Куди воно поплило?... І хто ті літери тре?
Сказали б просто - шибко вєрующий (в бабло) Поросенко по биріку під вибори "відкрив" чергогвий красівий памятнік. Пронікся, так сказать, духовностью.
Як Пор. цей "памятнік" відкрив, так той і стоїть - косо й криво.
Красномовний Пам'ятник Порошенківській фальші і брехні. І мєстному чиновничому лизоблюдству.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #9 СОЛДАТ 08.01.2021 12:56
Цитую Серьожа Локдаунский:
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Зоя:
И памятник не очень.похож на гоблина из властелина колец

Это Вас беспокоит,мадам ? :lol:

а тебя шо беспокоит,карто пля?вже откопався мабуть все свята копав,
або десь ходив со смолоскипами пидпалюва ялинки?

Меня беспокоят твои галлюцинации.Боюсь это неизлечимо. :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #8 Серьожа Локдаунский 08.01.2021 11:11
Цитую СОЛДАТ:
Цитую Зоя:
И памятник не очень.похож на гоблина из властелина колец

Это Вас беспокоит,мадам ? :lol:

а тебя шо беспокоит,карто пля?вже откопався мабуть все свята копав,
або десь ходив со смолоскипами пидпалюва ялинки?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #7 футболісти 08.01.2021 10:38
Соромно за архітекторів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 Западенець 07.01.2021 21:05
Гарний пам‘ятник і місце доречне. Не взяли на баланс, бо грошей не вкрали з його будівництва. У області і місті все тільки так.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #5 Леон 07.01.2021 20:55
Так,його варто перенести у двір,до старого приміщення де працював Липківський.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100