реклама

реклама

Сьогодні в лісі неподалік селища Снігурівка, що на Золотоніщині Черкаської області, ведеться заготівля лісу. Тут працюють люди і техніка. На землі видно великі свіжозрізані пеньки.

IMG_20210112_120826

З часу, коли фото викладав журналіст Валерій Воротник, порізаних стовбурів значно менше. Очевидно їх вивезли. Також горять багато багать. Спалюються гілки та інша деревина, яку не взяли лісівники.

"Цей ліс ще на картах Боплана позначений як "Лебединський" і тягнувся суцільним масивом від Висі аж до Холодного Яру, до Дніпра... У відповіді, яку надали лісівники на моє звернення з приводу вирубки лісу, вказано: ліс достиг і його потрібно зрізати, зібрати врожай (так би мовити)", - пише в "Фейсбуці" Анатолій Козленко.

"Здорові столітні дерева вирізати і продати як "дрова", з яких вийде чудовий дорогий дубовий паркет, а справжній сухостій, поросль і хворі залишити", - пише в "Фейсбуці" Оксана Горецька.

Майстер лісозаготівлі Володимир Шапран на камеру не коментує. Радить звертатися до прес-секретаря обласного управління лісового господарства. Каже, що в журналістів лісової освіти немає, тож що-небудь розуміти вони не можуть. Тому таки пояснює:

– Створена в лісгоспі бригада заїжджає на ту ділянку лісу, яка зазначена в санітарно оздоровчих планах. Вони роблять відвод, все перераховують, робиться лісорубний квиток. На підставі технологічної карти і лісорубного квитка ми входимо і вирубуємо дерева, які мають клеймо.

IMG_20210112_120541

– Але якщо ви фахівець і бачите, що хоч дерево і має клеймо, проте є здоровим і може жити далі?

– Якщо воно відведено для рубки, значить фахівці вважали, що так треба. Не лише по пеньку треба дивитися. Можливо в дерева був грибок. Там могли бути шкідники, черв’яки і таке інше… Потім деревина буде реалізовуватися.

– А яка категорія захищеності тут лісу?

– Ой, я вам не скажу.

– А чи маєте і чи можете показати лісорубний квиток?

– З собою немає….

Усього передбачена вибіркова санітарна рубка на площі 3,6 га. Згідно електронного реєстру лісорубних квитків на заготівлю деревини – строк закінчення заготівлі 01.04.2021 року.

IMG_20210112_120720

IMG_20210112_120603

Завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло каже, що вже по пеньках важко оцінити чи було вражене дерево, чи ні. Найкраще бачити це при відведенні санітарної рубки. І тому для відведення місць для санітарної рубки варто було б залучати і представників громадськості, фахівців зі сторони, якщо мова про старий ліс, як у даному випадку. Щодо віку дерев, то орієнтовно цим зрізаним деревам, які на фото років 60-70.

IMG_20210112_121506

IMG_20210112_123613 

IMG_20210112_123411

– Це вже дерева, що мають гарний вік. І вони важливі для екосистеми. Звісно, вони можуть вражатися шкідниками. Але є ще такий момент як вчасність видалення з лісу хворого дерева. От з’явився у них десь в дереві короїд. І за їх протоколами треба рубати. Але практика показує, що дерево рубають коли короїд вилетів. Сенсу рубати це дерево вже немає. Коли личинка в дереві, тоді треба рубати, а не тоді коли вона вилетіла, – каже Олександр Спрягайло. – Саме тому, з точки зору науки, часто рубка не є виправданою. Треба переглядати підходи до роботи, бо в них діє пострадянська модель управління.

IMG_20210112_122643

Окрім того, практика показує, що при вибірковій санітарній рубці може під ніж піти цілком здорове дерево.

– Адже їх фахівці на око визначають, що є певний ступінь захворюваності і тому такий-то відсоток дерев підлягає зрубці. А далі справа техніки… Вже потім по пеньку ніхто не визначить, яке дерево зрізали, – каже фахівець.

IMG_20210112_122724

Редакція також звернулася до інших фахівців. Адже над нашими головами літало багато хижих птахів. Чи не могли на великих деревах бути поруйновані гнізда червонокнижних птахів?

– У районі Кременчуцького водосховища досить численним є орлан-білохвіст, що занесений до Червоної книги України. У той же час місць для його гніздування та відпочинку залишилося зовсім обмаль. Через те, що цей хижий птах потребує старих лісів, старих ділянок, які мало відвідують люди. Імовірно, це місце могло відноситися до таких місць. Орлану треба велике дерево Знищуючи старий ліс, ми позбавляємо орланів місць гніздування. Окрім того, в старих дубах розвиваються личинки "червонокнижних" комах (жука-оленя, дубового вусача). Тобто, навіть якщо дерево вмре чи впаде, велике значення в лісі має суха чи мертва деревини. Тож упала деревина для лісу – це нормально, – каже орнітолог, кандидат біологічних наук Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Максим Гаврилюк.

Міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський (до Золотоніської ОТГ зараз, після реформи децентралізації, входять і ряд найближчих сіл) каже, що нині офіційно об’єднаній громаді передані землі сільгосппризначення.

– Ще наприкінці минулого року в нас на сесії звучав депутатський запит по вирубці лісів. Звучало це й від інших громадян. Ми маємо зустрітися з керівником Золотоніського лісгоспу Миколою Басом. Попередньо домовилися, що він надасть інформацію, де йде офіційна вирубка. Щоб ми були поінформовані і попереджені. Адже скоро не лише сільгоспземлями розпоряджатиметься громада. Тож нас вже інформують про вирубки. Згодом, як я розумію, громада розпоряджатиметься всім майном, що має. Тож потрібно буде і погоджувати діяльність (вирубку) з громадою. Що це дасть? Ті, хто даватимуть свій експертний висновок на рубку, нестимуть і відповідальність перед громадою і законом, – Віталій Войцехівський.

Про офіційну причину рубки нам пообіцяли завтра повідомити в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #8 Пустовойт 14.01.2021 17:09
В нашій державі все добре залишилось потурбуватись тільки про жуків і зайнятись після спасіння колгоспів спасінням лісів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #7 Валерій 14.01.2021 14:46
Цитую місцевий:
спеціалісти лісового господарста краще знають як доглядати за лісовими насадженнями, а громадянам краще отримувати відповіді від компетентних людей, а не від "кухарок".

У лісників очко жим жим? Бо вони перестають бути власниками лісів. Вони завжди краще знають, як вкрасти) І завжди є відмазка - або довгоносик згриз або невидимий грибок. Але все знає Коля Бас, який все пиляє на паркет. Навіщо ж рубати сухостій? Такі дерева ж краще!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #6 місцевий 13.01.2021 12:36
спеціалісти лісового господарста краще знають як доглядати за лісовими насадженнями, а громадянам краще отримувати відповіді від компетентних людей, а не від "кухарок".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Леонід 12.01.2021 23:44
Якщо ліси передадуть "громаді", то прийдеться лісникам ділиться ще й з "громадою", читай - з бандюками. Тоді від лісу вже дійсно нічого не залишиться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 Lesorub 12.01.2021 21:44
ООО, мне тоже нужны дрова, почем, нынче газ дорогой, газовый котел выключил, Слава
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 Департамент будівництва 12.01.2021 21:40
Все вірно. Дерева були полностю з гнилими шкідниками. Ми розрішили розпил.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 лісівник 12.01.2021 21:04
Чо вам нада? дайте урвати кусок!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Зоя 12.01.2021 20:55
Слуги крадуть
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100