реклама

реклама

Природно-заповідний фонд Черкаської області зараз налічує 562 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею понад 75,9 тис. га (фактична площа становить 64,8 тис. га), з них: 22 – загальнодержавного та 540 – місцевого значення.

ef2aacb3aabacd649dea6cf4ba4793fc

Окрім НПП «Холодний Яр», перспективними для заповідання територій в Черкаській області у 2021 році також є Ландшафтний заказник місцевого значення "Дзензелівський" орієнтовною площею 80,7 га, розташований в адмінмежах Дзензелівської сільської ради Маньківського району за межами населеного пункту; Ландшафтний заказник місцевого значення "Тясминські краєвиди" орієнтовною площею 30,0 га, розташований в адмінмежах Степанківської сільської ради Черкаського району за межами населеного пункту; Гідрологічний заказник місцевого значення "Сільський" орієнтовною площею 18,5 га розташований в с. Стецівка Звенигородського району; Ботанічний заказник місцевого значення "Мар'янівський" орієнтовною площею 51,0 га розташований на землях Державного підприємства "Лисянське лісове господарство".

– Ми не дотягуємо до європейських норм по природно-заповідних територіях, тож є сподівання, що не лише Холодний Яр матиме новий статус, – каже кандидат біологічних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк. – Я б бачив ще серед територій для заповідання Черкаський сосновий бір у комплексі з ірдинськими болотами. Хоча, якщо щиро, Сосновий бір уже досить попиляний, що дуже шкода. Тож тут аби Ірдинські болота зберегти з їхньою екосистемою.

Як каже експерт лісового напрямку Української природоохоронної групи Єгор Гриник, якщо говорити про ліс, то в Європі і у нас він ділиться на різні категорії заповідності, тож говорити, що у нас набагато гірша ситуація, ніж в європейських країнах, не доводиться. Наприклад, у нас частина лісів охороняється в рамках Нацпарків, заповідників, проте є частина лісів, які не вважаються заповідними, але оберігаються, бо є історико-культурними. Є охоронні зони, наприклад, особливо захисні лісові ділянки, які теж мають низку обмежень на рубку. Але, з іншого боку, в Європі діє Смарагдова мережа, яка накладає обмеження на вирубку, хоч ця територія і не вважається заповідною в класичному розумінні.

3217233673d2929d05dab26aad709c43

Загалом, на Черкащині до складу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області входять: два національні природні парки „Нижньосульський“ та „Білоозерський“, Канівський природний заповідник, дендрологічний парк „Софіївка“, Черкаський зоологічний парк, регіональний ландшафтний парк „Трахтемирів“, 240 заказників, 198 пам'яток природи, 66 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідних урочища. Про це інформує начальник Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації. Олена Звягінцева.

Детальніше про те, як Холодний Яр йшов до нового статусу і чому його збереження це так необхідно, згодом на «Прочерку».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100