реклама

реклама

Аграрії Черкащини збільшили посіви озимих культур під урожай 2021 року порівняно з минулим роком. Наразі ці площі становлять 234,3 тис. га по всіх категоріях господарств.

unnamed

Про це інформує Департамент агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.

Минулого року посіяно 197,1 тис. га, що на 37,2 тис. га. менше. Із них пшениці – 216,3 тис. га, ячменю – 14,1 тис. га, жита – 2,6 тис. га,  ріпаку – 15,2 тис. га.

Стан перезимівлі озимини наразі оцінюється як задовільний. На 1 лютого життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить для пшениці м’якої озимої 93-95 % життєздатних рослин, а для ячменю озимого 90-91%.

Науковці Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ «Інституту землеробства НААН України» зазначили про сприятливий вплив достатнього зволоження ґрунту на розвиток озимих культур.

Відповідно до інформації Черкаського обласного центру з гідрометеорології за результатами снігомірної зйомки метеостанціями в області станом на 10 лютого 2021 рік:

– висота снігового покриву – 16-25 см (норма на цей час 9 см), у Чигирині – 8 см;

– запаси води у сніговому покриві – 29-65 мм (норма 25 мм), найбільші – у Каневі, найменші – у Чигирині;

– глибина промерзання ґрунту – 4-11 см (норма 37 см), найбільша – у Смілі і найменша – в Умані.

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур оцінено фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області переважно як добрий, оскільки ураженість хворобами є незначною, як і поширеність мишоподібних гризунів.

Водночас за будь-яких погодних умов, аграріям слід продовжувати зимовий моніторинг стану посівів озимих культур, оперативно і чітко оцінювати їх стан до кінця перезимівлі, що надасть можливість вчасно провести необхідні заходи з догляду за ними.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100