реклама

реклама

На громадських слуханнях 18 березня по обіді у тальнівському Міському центрі культури та дозвілля відбулися громадські слухання щодо стратегії розвитку пам’ятки архітектури загальнодержавного значення – Мисливського замку (охоронний №1725).

mislivskij-palac-shuvalova-031

Про це повідомляють «Вісті Черкащини».

У великій глядацькій залі зібралося з десяток людей. Це були громадські активісти, охоронці замку, представники міськради та преси. Стратегію розвитку палацу представив завідувач сектору внутрішнього аудиту фінансового управління Тальнівської міської ради Олег Сноз, який повідав, що над цим питанням працювала робоча група, яка вже провела 2 засідання. За його словами, були вивчені слабкі та сильні сторони, можливості та загрози, проведений аналіз. Зрештою симбіоз напрацьованих нюансів дав бачення розвитку замку.

Отже, що ж це за стратегія? Вона, по-перше, включає дві головні цілі: розвиток музейної справи та розвиток туризму. Кожна з них має по три операційні цілі, що включають по декілька пунктів. Якщо говорити простіше та вдаватися до конкретики, у палаці планують на першому поверсі організувати музей та кабінети його керівників, у столовій – кафе, також у планах – проводити мистецькі пленери, «Фестиваль казки» за участі Сашка Лірника, виїзні уроки історії для дітей, організувати показ кінофільмів та мультиків. Стратегія передбачає будівництво нового готелю та мережі хостелів, екскурсійні тури, організація картинних галерей, інших творів мистецтва, визначення локацій для бізнесу, проведення рекламних кампаній та ін.. Серед пунктів – ремонт доріг та вулиць, лісової доріжки до замку, облаштування автостоянки, проведення заходів з покращення естетичного вигляду занедбаних будівель, парканів та земельних ділянок, що на шляху туристичних маршрутів. Це також реконструкція автопарку та створення нового автопідприємства по перевезенню пасажирів. І це ще далеко не все, що передбачено у стратегії. Олег Іванович зазначив, що для її реалізації, за умови, якщо щороку на це виділятимуть 1,5 млн. грн., потрібно 9 років.

Громадський активіст Леонід Нестеренко зауважив: «Таку стратегію ми не осилим. Треба трошки опуститися на землю» та додав, що розвиток замку потрібно розглядати, не розділяючи парк і, власне, сам палац.

В процесі обговорення свою думку висловив Петро Каплюченко. Найперше, запитав, хто ж має все заплановане виконувати? «Міська рада того робити не буде точно. Це перше, – сказав він. – По-друге: хто буде дивитися за всім безладом, який тут буде? Ніхто. Тепер пропозиція: створити відповідальну структуру, яка буде вповноважена втілювати всі ці ідеї. А інвесторів вам не треба ніяких геть і близько. У вас все є. Ставайте і робіть. Зробіть комунальне підприємство. Поїдьте в с. Вигода, в Івано-Франківську область («Карпатський трамвайчик», де люди зробили з маленької хати музей) і мають 100 тисяч відвідувачів на рік». Петро Григорович надав флешку з готовим статутом такого комунального підприємства.

Висловив свою думку і Роман Шевченко, охоронець замку: «Вже зараз потрібно поставити на рейки проведення екскурсій, щоб ми мали офіційний дозвіл». За його словами, це дасть можливість громаді вже зараз отримувати надходження – кошти, які сплачуватимуть за екскурсії туристи. А таких, як бачимо зі сторінки у фейсбуці, чимало. Їдуть чи не з усієї України полюбуватися Мисливським замком та відпочити у парку.

Ольга Осіяненко

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 Никас Сафронов 25.03.2021 19:05
В этом замке, принадлежащем Тулубу и его законной жене Гале, в бытность свою довелось мне, за дружеским бокальчиком красного чилийского, увидеть их в образах. Тулуб Сергійович явился тогда витязем-тигром в леопёрдовой шкуре, а Галя молодая, усмотрелась Прекрасной Дамой в момент восседания на стуле. Если новые молодые губернаторы переоформлят на себя право собственности, то будут иметь честь и себе предстать мне в образах средневековых своих нравов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100