Місця для встановлення сучасних євровказівників до державного історико-культурного заповідника “Трипільська культура” визначали на державних дорогах Черкащини. Все для того, аби подорожуючі бачили більше інформації про музей та завертали сюди на відвідини.

изображение_2021-04-19_161800-768x432


Інформаційні стенди встановлять вже цьогоріч на дорогах М-05, М-12 та Н-16, аби про Трипілля знали  ті, хто їде з Києва, і ті, хто з Одеси, Кропивницького, Вінниці.

У заповіднику відзначають, що це стало можливим завдяки співпраці з ProCredit Bank Ukraine.

Додамо, до складу державного історико-культурного заповідника входить одинадцять пам’яток археології – трипільських поселень, зосереджених у південно-західній частині Черкащини. З них вісім є поселеннями-гігантами, тобто найбільшими у світі для мідно-кам’яної доби. Загальна площа цих поселень – більше 2 тисяч гектарів.

Половина з цих площ були роздержавлені (розпайовані) ще в середині 90-х років (ледь не за 10 років до створення заповідника).

Трипільські поселення-гіганти (за виключенням Майданця, на якому археологи почали працювати ще в 1972 році) системно досліджуються археологами з 1981 року (Трипільська експедиція інституту археології НАН України).

Останній раз розкопки на цих унікальних поселеннях за бюджетні кошти проводилися ще у 1994 році. З 2001 року Програма з дослідження поселень-гігантів трипільської культури фінансується фондом “Search Foundation” (США).

Пресслужба ОДА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100