реклама

реклама

У Будищенській ОТГ гарна подія, яка, за нормальних умов просто не сталася б, – у них біля єдиного в селі Свидівок пляжу зняли огорожу. Сьогодні паркану немає, проте цьому передували акції людей.

16

Так, люди виходили на пікети, журналісти робили телесюжети, але, попри зняття парканів, люди небезпідставно мають перестороги, що все може ще обернутися інакше, адже земля таки продана…. Ситуація з доступом до води проблемна як в селі Свидівок, так і в селі Єлизаветівка.

«Ми зробили гарний крок вперед, і подали заяви у 17 інстанцій, – від Президента і голови ОДА, до СБУ і екологів...» – інформує один з учасників акції активіст Олександр Дюжев.

02

«Раніше розповідав, що до мене звернулася Будищенська територіальна громада з проханням вирішити проблему з загорожею на прибережній території біля Дніпра. Двометровий паркан довжиною 1000 кв. м загородив людям доступ до пляжу. Учора я спеціально приїжджав у Свидівок, де ми провели перемовини з мешканцями громади та власником загорожі. Останній взяв слово протягом двох днів усе прибрати», – писав в «Фейсбуці» голова ОДА Олександр Скічко.

14

Водночас, хоч громада відстояла частину пляжу, та поряд пісок впирається в паркан, який повністю перекриває доступ до води.

Активіст Євгеній Мойсей каже, що є рішення ще колишньої Свидівоцької сільради про зменшення захисної берегової лінії… З цього питання громада також зверталася в різні інстанції. Відбувалася виїзна комісія відповідних служб, яка «виявила поодинокі випадки утруднення доступу до берегової лінії». І є приписи щодо прибирання в десятиденний термін недоліків. Але віз і нині там… І вже днями на сесії Будищанської ОТГ виноситиметься питання про демонтаж споруд і парканів на березі Дніпра. Це може бути єдине таке рішення в своєму роді, однак не факт, що після цього хтось буде прибирати свої замки.

15

– Все це розпочалося торік в липні, коли жителі села Свидівок вирішили вийти на суботник і зайнятися благоустроїм місця відпочинку. Пляжу, який був минулого року, не вистачало. Ми прийняли рішення провести благоустрій прилеглої території. Було офіційне звернення до Свидівоцької сільради, але нам відповіли, що в період локдауну не можна збиратися. І техніку нам надати не могли, бо була субота. Вийшли самі… Водночас, влада контролювала, щоб ми нічого не повирізали тут, не наробили якогось лиха, а вже згодом, зайшовши до кадастрової карти, ми з’ясували, що прибирали на приватній ділянці. Перед виборами в місцеву раду з’ясували, що ділянка належить дружині депутата. Він, мабуть, усвідомив, що законність цієї ділянки під сумнівом і люди будуть боротися, тож депутат запропонував надати йому рівносильні ділянки десь в лісі. Це був шок для багатьох, та рівнозначної заміни він не отримав, тоді продав ділянку. Тепер вже це головний біль нового власника, адже, мабуть, він не хоче дарувати громаді ділянки, які купив за гроші, – каже Євгеній Мойсей.

Цікаво, що Євгеній Мойсей, який активно приймав участь в формуванні Будищенської ОТГ, займався земельними питаннями, тепер судиться через незаконне звільнення.

Почало все коли він підняв питання по боржниках за оренду землі.

– Я підготував проект рішення по розірвання договорів оренди. Того ж дня влада ініціювала таємне голосування по зняттю мене з посади. Тобто починаєш діяти в інтересах держави і все…

Поки спілкуємося, приїздить староста села Свидівок. Запитую, як же так, що стоїмо на громадському пляжу, який по документах є нібито чиєюсь приватною власністю.

– Оце ж отак… Купа питань і в мене, – каже староста с. Свидівок Сергій Калюжний. – Проте наразі людина ,яка купила в нашого екс-депутата цю ділянку, щоб не було соціальної напруги, прибрала паркан, а далі вже в правовому полі вирішуватиме питання. Ми ж плануємо тут через два тижні толоку, орієнтовно на 15 травня. Тут поряд два пляжі, між ними треба прибрати кущирі і об’єднати дві ділянки в одну, залучимо техніку, в управлінні екології отримаємо дозвіл на зрубку декількох дерев і опорядкуємо територію.

Цікава також ситуація в іншому селі громади – Єлизаветівці, де люди почали бити на сполох через вирубку лісу і підготовку ділянок до забудови. І це просто біля берегів Дніпра, біля насосної станції.

01

Поки тут ще пляж, але, мовляв, теж мають бути котеджі. Незважаючи на те, що це лінія Кременчуцького водосховища, за межами населеного пункту, тут проходить лінія електопередач, не погоджено нічого з землекористувачами.

1619615705543

Справа ця розпочиналася багато років тому, коли очільники Черкаської РДА вирішили підписати держакти на право власності на земельні ділянки (чим, за версією слідства, державі завдали збитків на 3,5 млн грн.)

Звісно, забираючи земля в різних установ, Черкаська РДА діяла з перевищенням повноважень. Як пише «Провінція», тоді документи підписував голова РДА Іван Полудень (саме він тоді очолював РДА), який наділив цими землями 28 осіб, але називати їх прізвища немає сенсу, бо деякі ділянки вже по декілька разів змінили власника….

1619615720753

В Єлизаветівці сформувалася ініціативна група громадян, налаштована відстояти своє право на вільний доступ до води. Також люди хочуть зберегти просіку, частину з якої вже стали вирізати для звільнення території.

– Цей рукав ріки належить до Кременчуцького водосховища. Це єдиний пляж не лише на наше село ,а й на Новоселицю, Будище, Лозівок. От подивіться, в Єлизаветівці є будинки, що продаються. Он є, і он оголошення. Купуй і живи. Але ж ні, їм треба біля самої води. І щоб доступу не було! – бідкається місцева жителька, активістка Світлана Кашаєва. – Ми зараз відправляємо листи в НАБУ, в Міністерство, усім-усім. А всі ці інстанції скидають листи на нижчі підрозділи і врешті все вертається в районну поліцію.

Вона розповідає, що починалося все в 2008 році, коли ділянки виділили певним особам. У 2010 році почалася касація рішення, як незаконного. Суд визнав таке рішення, що прийняте з грубими порушеннями чинного законодавтсва. Потім хтось з власників змельних ділянок подав у ВСУ. Судова тяганина продовжилася. Потім все затихло. Час був згаяний.

1619615733944

– Пам’ятаю, торік над нашими головами, коли ми відпочивали, пронісся катер. Ми зробили зауваження, адже тут купалися люди, а нам з катера сказали, що, мовляв, вони дивляться на ділянку, де буде їх майбутній будинок. По-перше, де б не була ділянка, правила руху на воді це не відміняє. А по-друге, ми стали більше перейматися цим питанням. Адже попри те, що справа дещо притихла в судах, виявляється, що нічого не завершено. Боїмося, щоб не було так, як он на тому березі, де доступу немає до води ніякого. Адже тут за сто метрів вихід до Дніпра і люди приїздять забудовувати берег непрості...

1619615755799

«Зупинити це не в силах ні наші імпотентні, або куплені правоохоронні органи, ні екологи, та й на чиновників великої надії немає. Адже найвпливовіші з цих мерзотних трутнів теж є серед власників заповітних соток колись доступного всім узбережжя. Якось так...» – пише в «Фейсбуці» тележурналіст Стас Кухарчук.

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 правда 29.04.2021 14:16
ВСЮДИ, чуєте, ВСЮДИ ускладнений доступ до води! цю тему треба піднімати!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Сидоров 28.04.2021 22:09
На протязі десятиліття через офіційні зверення до влади , суди питання НЕ вирішилось. Значить перспективи вирішити цивілізовано загарбання берега річки на користь не однієї людини , а громади нема. Логіка каже , що потрібно діяти нецивілізованим и методами. Бо громаду дехто тримає за дурачків.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Типичный Скичко 28.04.2021 20:22
"Двометровий паркан довжиною 1000 кв. м" (С). Гарвард рыдает! Но он так и не понял разницы между площадью и длиной, потому это не будет темой его даже первой кандидатской "работой", как у кивы. И этот член-корреспондент ещё претендует на звание "область - туристична мека моей лизаньки".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Перехожий 28.04.2021 19:45
Вся біда в тому, що в нас на кадастрових картах не вказана берегова лінія. І тому вся шваль лізе на берега. А тепер нас дивує, як наприклад у Бразилії, де як кажуть править капітал, ніхто не будується за триста метрів від урізу води.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100