реклама

реклама

23 травня небайдужі сміляни, активісти патріотичних громадських організацій і партій зібралися біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та воїнам АТО в центрі міста і вшанували всіх борців за Свободу та Соборність України. Згадали, зокрема, смілянського полковника Вільного козацтва Якова Водяного, посла УНР у Греції Федора Матушевського, Героїв Небесної Сотні Юрія Пасхаліна і Андрія Саєнка, Героїв АТО Євгена Войцехівського, Михайла Дімітрова, Дмитра Дібрівного та багатьох інших.

1

День Героїв або Свято Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків – борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни.

Ідея свята виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно його запровадили постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові. Дата 23 травня була вибрана не випадково – у травні загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. А 23 та 25 травня агентами Москви були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

 3

Після 1991 року свято знову стало набувати популярності. Наразі воно не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо, з огляду на те, що нині українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави.

З 2014 року до списку Героїв вносять імена захисників України, які сьомий рік поспіль захищають Україну від російського агресора. Усі українські герої різні за віком, світоглядом і соціальним статусом. Проте об’єднує їх одне – любов до рідної землі!

2  

Тож цілком справедливо координатор смілянської громадської організації «Територія гідності» Анатолій Терещенко зазначив під час вшанувань, що наші Герої є нашим маркером. І коли притомні українці мають героями тих, хто захищав і захищає рідну землю, скалічені ворожою пропагандою люди мають за героїв завойовників, або їхніх посіпак. Це вони опираються перейменуванню вулиць і не хочуть сприймати реалій, в яких живе Україна. Тому так важко йде становлення нашої державності.

4

Але як би там не було, Україна народжувала Героїв у минулому і народжує їх зараз. Саме вони дають нам надію і силу.

Олександр Вівчарик

Фото автора

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100