реклама
Sucurity Police

реклама

Через холодні ночі й затяжні дощі на городах Черкащини пожовкла капуста, гниє полуниця, а картопля досі не зацвіла.

e50eb16e4a122170

Про це інформує Суспільне.

Зі слів жительки Руської Поляни Ірини Швед, за таких умов врожайність овочів може бути меншою, а дещо доведеться купувати. Через дощі, які йдуть з кінця травня, усе жовтіє й не хоче рости:

«Постійно доводиться виходити на город в чоботях. Вода вимиває корінь рослини і навіть не дає рослині нормально зацвісти. До того ж, постійно ростуть бур’яни. Через низькі температури городину цьогоріч садили на два тижні пізніше. Тому, усе відстає в рості».

Зі слів Ірини, морква удвічі менша, ніж торік, а на томатах вже мала б з’явитися перша зав’язь.

«Холод був дуже довго, тривалий час, земля не встигла прогрітися. Картоплю садили наприкінці квітня, хоча зазвичай садимо на початку. Та й полуниця, зовсім не така, як торік. Водяниста, кисла, і в плямах. Надмірна волога спричинила появу грибка і вона стала гнити».

Така кількість опадів, як цьогоріч, типова для Черкащини, тому, за словами агронома Олександра Воскобойніка, боятися дощів не варто. Ріст рослин сповільнили холодні ночі та перепади температур:

«Ґрунт був не прогрітий, тому ріст рослин затримався. Через це тепер і ціни на них високі. Якщо погода стабілізується, усе наздожене в рості. А через запас вологи у ґрунті рік має бути більш врожайним, за попередні. Не варто дуже нервуватися. Надалі треба запастися гарними засобами фунгіцидного захисту».

За словами начальника обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, дощі на Черкащині мають припинитися за два-три дні, коли область покине циклон.

«На встановлення більш літньої температури і стабілізації в плані опадів ми розраховуємо 17-18 червня. Уже найближчими вихідними температурні показники зростуть до 29 градусів вище нуля».

У неділю, 13 червня, пройшли грозові дощі. В південно-східній частині області випало 15-27 мм, на решті території області 3-12 мм. Внаслідок ускладнення погодних умов на Черкащині без електропостачання були 10 населених пунктів.

Критерію значних опадів, які відповідають І рівню небезпеки, дощі досягли у Смілянському, Уманському та Чигиринському районах. За даними очевидців, в Умані та Кам’янці випав град.

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 C. Рижик 16.06.2021 15:12
Хоч картоплі повигнивають. То тато не буде заставляти копати й зможу кожного дня ходити на гриби. Рік на них обіцяє бути ох і врожайний!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100