До редакції «Прочерку» звернулися читачі з скаргою на те, що водії автобусів за маршрутом Черкаси-Кам’янка (автостанція в Черкасах у центрі міста біля будівлі статуправління) самовільно визначають, кого возити по пільгах, а кого ні. Так, за повідомленням читачів, просто на склі в салоні автобусу була наклеєна роздруківка, де вказувався перелік пільгових категорій з зазначенням, що за перевезення в межах району пільговиків кошти перевізнику має сплачувати Черкаська РДА. Водночас, водій не враховував перелік категорій, а вимагав від пільговиків оплати.

222254950_238956334612076_8998836994681068262_n

Як повідомили нам в обласній владі, забезпечення організації пасажирських перевезень покладається на обласну державну адміністрацію. Там повідомили, що міжміський автобусний маршрут загального користування «Черкаси-Кам’янка», рейси 1420-1421, 1424-1425, 1426-1427, 951-952, 953-954, 955-956, які відправляються від АС «Дашковича», обслуговує перевізник ТОВ «Сервіс-Авто-2005».

«Пільгові перевезення пасажирів… забезпечують автомобільні перевізники. Автомобільному перевізнику забороняється відмовлятися від пільгового перевезення… Безпідставна відмова тягне за собою відповідальність, згідно закону, зокрема, застовсовуються адміністративно-господарські штрафи. Відповідно до бюджетного кодексу, компенсація виплати за пільговий проїзд здійснюється з місцевого бюджету», – повідомив директор депаратменту інфраструктури та ЖКГ Черкаської ОДА Сергій Чубань.

Водночас директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало каже, що місцеві ради при затвердженні бюджетів мають право самостійно визначати напрями використання коштів. І станом на сьогодні перевезення окремих категорій громадян здійснюється в межах коштів, передбачених територіальними громадами. І за відсутності єдиного загальнодержавного порядку компенсації автомобільним перевізникам втрат від пільгового перевезення територіальні громади самостійно обумовлюють відповідний механізм. Тому, мовляв, і впливати ситуацію можуть оперативна лише органи місцевого самоврядування, роз’яснив чиновник, знявши відповідальність з обласної державної адміністрації, яку перед цим брав на себе його колега Чубань.

90000

Редакція також звернулася до розпорядника коштів – Черкаської РДА, адже в оголошенні в автобусі йдеться саме про фінансування перевезення пільговиків з районного бюджету.

У РДА відповідальність за пільгові перевезення поклали на Черкаську ОДА, але зазначили, що кошти на пільгові перевезення були виділені з бюджету Кам’янської громади в розмірі 405,8 тис грн. Разом з тим, в РДА нагадали, що не все так просто з пільговиками. Так, згідно рішення Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська організація автомобільних перевезень» та професійної спілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України від жовтня 2019 року наявність в автотранспортних засобах посадкових місць для перевезення пільговиків обмежена до двох. Окрім того, відповідно до постанови Кабміну через covid-19 перевезення пільговиків здійснюється в межах кількості місць для сидіння.

Однак мер Кам’янки Володимир Тірон каже, що влада громади виділяла кошти на відшкодування перевізникам у приміському та міському автотранспорті. Міжміське перевезення не субсидується.

– Передбачено 405, а виплачено 185 тисяч. Щомісячна виплата становить 36 тис 506 грн. Це цифри по приміському і міському автотранспорті. А маршрут Черкаси-Кам’янка вважається міжміським, по ньому проплат немає, бо це вищий рівень бюджет, – повідомив мер Володимир Тірон.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+8 #1 Михайло 03.08.2021 11:59
Фахове роз'яснення буде чи ні?
Але про що мова.., якийсь "фахівець" дозволив автостанцію на центральному перехресті, з перешкоджанням автопарку "швидких" , донорському центру і.т.п.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100